Freak Magnets Fem Frågor: THE SCRAGS

The Scrags 698x698

Rasmus Fernström (Gitarr), Rickard Folke (Synt), Antonio Fryk (Sång), Fredrik Berglund (Trummor) & Joakim Forsgren (Bas)

THE SCRAGS. Band från Gävle som startade 2003 och har spelat på gränsen mellan punk och rock sedan dess. Just nu är de högaktuella med ”Anything” deras nya album, och musikvideon till låten med samma namn. Gig blir det under våren, men innan dess kan ni passa på att läsa vad bandets sångare Antonio Fryk svarade på våra frågor.

1. Ni har spelat ihop länge nu, men vad var planen när ni startade bandet, och hur ser planen ut nu?

Planen var att spela rock n roll och att ta oss utanför Gävle. Planen idag är egentligen likadan, fast nu vill man ta sig ännu längre bort och spela våran musik för så många som möjligt.

2. Vilka är milstolparna i bandets utveckling och framgång, och varför?

Det är väldigt många stolpar. Det jag känner är den mest relevanta just nu är när vi lärde känna Drew McIntosh och han sa att vi måste komma över till Kanada för att turnera. Han såg oss spela på Landet i Sthlm och kom fram till mig, stor, glad och skäggig kanadensare lixom! Så skrev han upp sin mailadress på en liten papperslapp som jag stoppade i fickan. Sedan dagen efter så hittade jag den inte och tänkte inte mer på det. Men någon månad senare så hittade jag den i den lilla fickan, kondomfickan på jeansen. Jag mailade Drew och på den vägen är det. Vi åkte över till Kanada och han körde oss i tre veckor på den mest häpnadsväckande turnén. Bland berg, skogar och genom prärielandskap i en gammal Cheva Van. Vi spelade på många otippade ställen, som i en gymnastiksal för små indianbarn i reservatet Eden Valley. Och nu släpper Drew vår LP på sitt nystartade skivbolag The Grizzlar. En av de mycket fina stolparna skulle jag säga, bland en hel drös med fula, rostiga och vassa stolpar.

3. Ni släpper nu nya albumet ”Anything”. Hur har skapandeprocessen och inspelningen av det gått till?

Skapandet av låtarna brukar för det mesta vara att jag sitter hemma i soffan och spelar på en akustisk gitarr och skriver text och melodi. När jag har något bra så arrangerar vi den i replokalen tillsammans och på så sätt blir det till slut en Scragslåt. Några låtar på det här albumet har vi även jammat fram och färdigställt ihop.Vi spelar alltid in allt live på band utom sången, ibland även sången live. Sedan har vi på det här albumet bland annat lagt på synt, piano och xylofon efteråt. Allt är inspelat i Studio Kobra av Konie (Martin Ehrencrona)

Jag och Jocke har efter inspelningen suttit med Konie och jobbat med mixen och sedan med mastringen hos Hoffe i Cosmos-studion. Sedan har det ju hänt en del på vägen, Jani hoppade av bandet då halva skivan var inspelad och Anton Fors tog över på gitarr, jag flyttade till Berlin och sedan till Göteborg för att plugga konst, så 5 år senare är det färdigprocessat och nu klart för släpp. Nu med två nya grymma medlemmar, Rickard och Rasmus

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Våran första Europaturné var rätt händelserik. Det började med att våran chaufför slog in en bordskniv i handen på en efterfest då han skulle öppna en vinflaska, så han blev kvar på sjukhus i Tyskland. Sedan i Frankrike började våran buss krångla så den gick i typ 50 km i timmen ända till Spanien, och vi blev omkörda av mopeder. Jani käkade en massa godis och hårda karameller och bet av en tand, sedan blev bussen stulen i Rom.

5. Ni har turnerat mycket och är omtalade som ett grymt liveband, men vad tycker ni om de olika spelställena? Vilket är det bästa och vilket är det konstigaste spelställe ni spelat på?

Gymnastiksalen i Eden Valley, reservatet för ursprungsbefolkningen som jag nämnde tidigare, var en väldigt rolig och annorlunda konsert. Den urartade med att småbarnen tog över instrumenten, en hel hög över trumsetet, några grät och några skrek i min mikrofon.

Sedan har vi gjort en massa olika grejer, spelat på gatan i Brighton och blivit stoppade av polisen… och i en gammalt Nazihangar i Kassel för typ 800 glada tyskar, i källaren på en radiostation i en liten hippie-by i kanada med marijuanaodlingar runt om, och i människors garage, för att nämna några exempel.

Har ni något ni vill tillägga?

Tack för intervjun!

Tack själva!

Vill ni se och höra The Scrags live i vår är det här ni ska befinna er:

18/5 – CC puben, Gävle

25/5 – Musikens hus, Göteborg

The Scrags musikvideo till ”Anything”