Freak Magnets Fem frågor: WENDY McNEILL

4 Wendy McNeill by HolySmokePhotography 700x529

Wendy McNeill, Photo by: HolySmokePhotography

WENDY McNEILL. Som boende i Sverige men med rötter i Alberta, Canada gör hon musik i gränslandet mellan folk noir, Prairie Gothic  och Space Folk. Hon har skrivit, dansat och sjungit så länge hon kan komma ihåg, och nu är hon aktuell med nysläppta singeln ”What Would It take” och albumet ”Hunger Made You Brave” (Startracks), som kommer den 13 april. Gig blir det på Teater Pero den 27/4.

1. Berätta lite om din musikaliska bakgrund och hur du blev den artist du är idag?

Jag började som dansare. Började sedan skapa multimediebitar med text och musik och gradvis tog musiken över fokus.

2. Var får du inspiration till din musik, och framför allt de berättande texterna ifrån?

Överallt. Jag är svag för starka karaktärer, människor som går motvalls och rör om i grytan. Människor som drömmer och försöker följa sin egen vision – eller människor som tvingas gräva djupt på grund av livets utmaningar. Jag är också en stor djurälskare och naturälskare. Deras konstiga språk, vildhet och överraskningar hjälper också till att forma mina historier. Och myter och folksägner.

3. Hur har skapandeprocessen och inspelningen av nya albumet ”Hunger Made You Brave” gått till? 

Tja … Jag spenderade mycket tid på att skriva det. Det är den andra delen av ett annat konceptalbum som jag kallade ”For the Wolf, a Good Meal”, så det knyter samman många lösa ändar som hängde från den andra historien. Den är skriven som en lång sorts dikt med 17 invävda sånger. Så när det var dags för inspelning hade jag fördjupats i den här världen så länge att jag underskattat vilket berg av material det var att spela in. Till slut fick vi överge sju låtar.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt dig i studion eller på turné?

Ohhh …vad som händer på turnén stannar på turnén. Det roligaste under den här inspelningen kan ha varit när vi just avslutat den sista live-överdubbningen, och lagt den sista handen på vad som var en PERFEKT tagning. Vi klappade varandra på axeln och var så nöjda med hela låten ….och sedan spelade vi in nästa låt rakt över den av misstag. Här för en stund – borta nästa.

5. Vad har du för mål och framtidsplaner med din musik, och vad gör du den närmaste tiden? 

Helst skulle jag vilja ha historien, låtar och konstverk formade som en digital interaktiv bok. Uppträda/turnera, samarbeta med andra musiker och artister, slutföra de andra albumen jag jobbar med, och och få mitt välgörenhetsprojekt för djur ”DogSongs” att fungera ordentligt.

* Har du något du vill tillägga?

Tack för att ni hjälper till att få min musik till fler öron.

Vi bad Wendy McNeill göra en lista med fem låtar som inspirerat henne och så här blev resultatet. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Gnossienne No.1 – ERIK SATIE

Jag älskar rymden, enkelheten, melankolin och hans humor.

2. Alice – TOM WAITS

Vad som helst av Waits-hmmm… Alice från Alice -Bra linjer, mördarbilder och den mjukt smidiga leveransen.

3. Alabama Song – BERTOLT BRECHT

Brecht och Kurt Weill arbetar lite magiskt. Vridet och smart.

4. Buzz Buzz Buzz – JONATHAN RICHMAN AND THE MODERN LOVERS

Så söt. Omöjligt att inte le.

5. When Life Was A Miracle – EMIR KUSTURICA

För att …Emir Kusturica!!

 

Wendy McNeill som liten:

Wendy McNeill 700X525