Freak Magnets Fem Frågor: THE SEKT

the-sekt-700x393

The Sekt: Patrik Instedt (Sång, git, cowbell, psalmodikon) Christian Ramirez (Git) Jugglan (Trummor) Johan Gustavsson (Bas)

THE SEKT. Ett Stockholmsband som startade med riff och texter 2015, blev band 2016, och har sina rötter i Luleå, Älvsbyn och Eskilstuna. Med erfarenheter från band som Brick, NEI, Park Hotell, Dödsfest, Dragtones, Randy och The Hives är de inga duvungar direkt, men debutanter är de. Nu aktuella med The Sekts första album ”Djuret”. Här svarar sångaren Patrik Instedt på våra frågor.

1. Hur uppstod The Sekt?

En 50 åring som ville testa lite riffs en gång till, gjorde lite låtar, kontaktade Ramirez som jag hört hade lite inspelningsgrejer, köpte trummor mm. Kom på massa bra bandnamn men allt var taget, men The Sekt, alltså svengelska det var ledigt och kan ju vara ett bra namn att jobba med när det lossnat, parfym, vin och kostym osv…

2. Ert debutalbum släpptes nyss, berätta något speciellt som hände under inspelningen och gärna något som kan tyckas obetydligt också?

Djuret spelades in i min tvättstuga/bastu, en seg men ändå stressig skapelse, Christian hade så lite tid, samtidigt ville jag hinna med så mycket som möjligt när vi väl träffades, mikrofonerna gick sönder en efter en, ganska frustrerande, dom var så gamla och fina, liknade rivjärn tillverkade i plåt. De tekniska kunskaperna var sådär. Tror samtidigt inte att det hade blivit bättre resultat i en ”riktig studio” – kanske behövde vi tiden? Vi spelade alltså in under drygt 18 månader, några timmar här och där. Kontaktade Johan Gustafsson, som mixade, tror han tyckte det var segt att skruva till, men det blev bra till slut och det var typ på den vägen Johan kom in i Sekten.

3. Vad är det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Någonting riktigt kul kan jag inte komma på, vi har ju bara haft två spelningar, men ur mitt perspektiv kanske efterrätten på Riche?

4. Ni har varit med länge och har erfarenhet från flera andra band, men vad händer strax innan ni kliver upp på en scen? Finns det något som gör er nervösa inför ett gig? har ni några tics eller (sekt-) ritualer för er?

Nån i bandet har utpräglad socialfobi, det sätter naturligtvis sina spår, två av oss, ibland tre sover väldigt dålig, nästan ingenting, summan är att det är svårt att spela låtarna rätt och i rätt ordning. Personligen kan jag känna stress och lite tryck över bröstet (kärlkramp, hjärtat, vet inte) men det släpper.

5. Vad kan publiken förvänta sig av ett gig med er, och vad vill ni att de ska känna efteråt?

Ja om du är en indierockare som gillar t.ex Te, men du vill ha mer, du vill lämna cirkeln ­– eller en rockare som förvirrat sig en bit från uppkörda hjulspår, du står alltså i slyn och rör dig mot skogen. Då ska du kolla in The Sekt, där kommer du känna dig hemma, tillfredsställd och inspirerad – en känsla att allt kommer bli bra sprider sig.

Har ni något ni vill tillägga?

Jo, vi kanske släpper en till video i slutet av veckan, en tråkig vintervideo så förvänta dig ingenting.

Vi lät The Sekt göra en spellista med fem låtar som inspirerat dem. Vi fick vad vi begärde med kommentarer och dessutom ett par extraspår. Låtarna kan ni höra på Spotifylistan här intill.

1. Forever – PASCAL

Riktigt bra, tycker vi.

2. I Gotta Get Paid – ZZ TOP

Finns inget att tillägga – ett mästerverk (Instedt)

3. Flowers of romance – PUBLIC IMAGE LTD.

Motsatsen till omärkvärdig och meningslös musik som har förmågan att ändra ditt sinnestillstånd. (Ramirez).

4. Research Chemicals – VIAGRA BOYS

Kanske inte har inspirerat oss, men man måste ju säga att låten är en höjdare. (Instedt)

5. Hole digger – BRICK

Johan Gustafsson’s val av låt, han tycker den har allt. (Instedt)

Det kom ett par musiktips till:

I got the six – ZZ TOP

Totalt oavancerad avancerad och omodern modern rock.

Pay to cum – BAD BRAINS

Från Black Dots samlingen – Någonstans här börjar man lära sig hur saker och ting ska vara och låta.

Tvekar du på vad du ska lyssna på välj ZZ-Top, vilken som helst är ju bättre än allt annat.

Vill ni se och höra The Sekt live så håller de på att boka spelningar inför nästa år just nu. Håll utkik för i Luleå är något redan på gång och i Stockholm spelar de på Obaren i februari.

?/2 Obaren, Stockholm

THE SEKT´s musikvideo till Döden dödar allt: