Freak Magnets Fem Frågor: THE HEART OF THE SUN

The Heart Of The Sun 700x244

THE HEART OF THE SUN. Ett band med en medlem boende i Brooklyn, New York, och övriga i Stockholm. 2013 startade de och nyligen släpptes deras debutalbum som enligt andra låter som en blandning mellan The Flaming Lips, The Soundtrack Of Our Lives och Radiohead. Den 19:e mars har de releasefest på Fylkingen i Stockholm, men innan ni tar er dit kan ni läsa vad bandets sångare och låtskrivare Filiph Antonsson svarade på våra fem frågor.

1. Vad har ni för bakgrund och hur uppstod bandet?

Ganska luddigt när det startade men vi började nog med något 2013 som kom att utvecklas till The Heart Of The Sun. Bandet liknar ett kollektiv på ett sätt. Det började med att jag ville spela med några kompisar jag inte spelat med på länge – Patrick, Sebastian, Farao och Cöma. Vi började jobba med några låtar som jag skrivit och jag tog med inspelningarna till New York när jag bodde där våren 2014. Där träffade jag Mark och Eric som jag började jobba med. Så nästan alla låtarna är inspelade i Stockholm och New York. Ett kul exempel är låten INSIDE OUT som är mixad med inspelningarna från Stockholm i vänster högtalare och New York-inspelningarna i höger.

2. Beskriv ert sound och hur ni kom fram till hur ni låter idag?

Detta är min debut som sångare och det har varit ett sökande efter ett sound där jag tycker min röst passar. Tycker den funkar i ganska rena popmelodier. Men jag drivs av att försöka hitta något som känns eget och gillar när det är trevande och utforskande. Håller på med nya låtar som utvecklas åt lite olika håll. Några nya grejer drar nog mot goth/industri och andra stannar i psyk-popen, verkar det som så nästa platta blir antagligen en ny blandning av referenser. Men utifrån att jag är drivkraften i bandet så utvecklas soundet hela tiden med mina idéer och det som inspirerar. Omväxling inspirerar och jag hämtar inspiration från lite olika håll som t.ex ambient musik, tidig kraut och psychedelia, industri och pop. Men framförallt drivs jag av att hitta melodier som fastnar.

3. Var trivs ni bäst och varför, på scen eller i studion?

Vi trivs både i studion och på scen. Vi har allihop turnerat internationellt i olika andra konstellationer senaste 10 åren. Men just THOTS har ju hittills varit ett studioarbete som varit väldigt kul. Blir kul att komma ut och spela nu!

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Värsta som hänt i studion var helt klart översvämningen för ett par år sen. Känns som alla har varit med om det som suttit i källarlokaler. Men att se sina kära instrument bada i vatten är sjukt deppigt alltså. Inga mer källarlokaler efter det.. Sen glömde jag köpa kaffe en gång när jag skulle till studion. Det va helt slut i studion. Fick gå ut igen för att köpa ett paket. En annan gång va kaffefiltren slut. Samma sak, bara gå och köpa.

5. Hur ser The Heart Of The Sun´s framtid ut? Vad gör ni de närmaste månaderna och var befinner sig bandet om fem år tror ni?

Vi kommer göra några spelningar under 2017 i Sverige och USA. Sen är nästa skiva påbörjad och det kommer snart ut mer grejer! Om 5 år är vi säkert 3 album rikare.

Vi bad Filiph Antonsson göra en lista med fem låtar som inspirerat honom/bandet och så här blev det. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

  1. Souvlaki Space Station – SLOWDIVE
  2. Peace Sword – THE FLAMING LIPS
  3. Heart of Darkness – SPARKLEHORSE
  4. Echoes – PINK FLOYD
  5. Tomorrow Never Knows – THE BEATLES

Vill ni se The Heart Of The Sun live så håll utkik. Just nu är ingen turné inbokad men det blir spelningar i Sverige under våren och sommaren. Fram till dess får ni klara er med releasefesten.

19/3 Fylkingen (Releasefest), Stockholm

The Heart Of The Sun´s musikvideo till Space Station: