Freak Magnets Fem Frågor: THE GUILT

The Guilt 1 BW Kristoffer Granath (1)

Tobias (Gitarr & Resten), Emma (Sång). Foto: Kristoffer Granath

THE GUILT. Laserpunkspelande duon från Helsingborg som numer är ett Malmö-band. Den femte maj släppte de debutalbumet och härnäst kommer de turnera i Tyskland och Europa. I sommar finns även nya samarbeten på schemat, men innan det kan ni läsa vad de svarade på våra frågor. 

1. Vad har ni för musikalisk bakgrund och hur uppstod bandet?

När det tidigare bandet Tic fick ett abrupt avslut 2012, i och med trummisen Jespers bortgång, började tankarna snurra. Efter mycket slit, sorg och förvirring landade Emma och Tobias i att för egen maskin börja om. 2013 gjorde The Guilt sina första gig som maxad punkrock-duo.

Under många år har vi spelat allt från jazzig pop till electro och indie rock. Vad vi har gemensamt är den skräniga, arga och laddade musiken vi båda genomled vår uppväxt till. Bandet The Guilt har skapat sig själv genom att vilja va lite för mycket. Livespelningarna har varit centrala och till och med viktigare än låtskrivandet när det kommit till att hitta vårt “sound”.

2. Er fullängdsdebut släpps den 5/5. Hur gick skapandet och inspelningen av albumet till?

Vi la mycket tid på att hitta rätt personer att jobba med. Några som kunde hjälpa oss att plocka fram nästa nivå ur låtarna och ur ljuden. Det mesta har vi spelat in i replokaler, i garderober och sovrum. Gustav Brunn (lawgiver, Atlas Losing Grip, All in Audio) och Alain Steffler (Le Prince Harry) var de som stod ut med oss och våra hang-ups kring detaljer. De har gjort ett jävla jobb med att kombinera det enkla och dansanta med det råa och brutala. Precis så som vi vill ha det.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Roligt? Det här är ett jobb. Eller du menar då när Tobias spelade i spock-kostym inklusive öron? eller när Emma klättrade upp på Tobbes axlar under gig och trillade baklänges ner? Eller när vi bad om kattungar i ridern och fick det? Eller de 700 timmarna vi suttit fast i bilkö alternativt missat gig p.g.a trasig bil och fick lifta med ett annat band genom halva tyskland?

4. Ni har turnerat en hel del i Europa har jag förstått. Vilket är det bästa och vilket är det konstigaste spelställe ni spelat på?

Kliva över råttor på en lerig stig för att leta sig fram till en överfull bajjamaja utan belysning och hosta våldsamt på scen på grund av röken från brända däck utanför. Det va ju lite kallt där i Dresden så de var tvungna att elda på lite. Och byggnaden hade ju inga glas i fönstren så det drog lite. Men det bästa var att vänta till kl. 3 på natten för att det försenade bandet från Berlin, som spelade dragspel, rappade i hög hatt och dreadlocks (FYI circus streetpunk), skulle spela ett förlängt tvåtimmars-set. Det fanns inget kaffe heller, då gnäller vi ocensurerat.

Bäst? Antifascistisk 1a maj i Köpenhamn 2016, mäktigt. Hmm och när vi gjorde ett företagsgig i Norrköping på temat “Landstinget”, Det var blå skoskydd och vita plastmuggar i bruna hållare. Det kändes bra.

5. Beskriv hur ett typiskt gig med er ser ut, visuellt och musikaliskt?

Abba, Nina Hagen och Nirvana.

Vi bad The Guilt göra en lista med fem låtar som inspirerat dem. Resultatet ser ni här nedan och i Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

  1. Cheap And Cheerful – THE KILLS
  2. Who The Fuck Are We – VICTIMS
  3. The Look – ROXETTE
  4. Stålbad – DÖDSVARG
  5. Cause You Ran Away – FRUSTRATION 

Vill ni se och höra The Guilt live så är det Tyskland som gäller om ni har bråttom. Där finns nämligen ett flertal gig inbokade i maj och juni. Kan ni nöja er med en musikvideo så har de två aktuella att välja på. Så här säger de om dem:

Den digitala singeln “Anomalys” med tillhörande kladdig video finns ute redan. Nu efter albumsläppet väntar en helt annan slags video för låten “I just know it”. Den är skapad i samarbete med Teckenpärlor, också de en duo, som gör TAKK-tolkningar (tecken) av låtar.

The Guilt´s musikvideo till ”Anomalys”:

The Guilt´s musikvideo till ”I Just Know It”: