Freak Magnets Fem Frågor: THE BOATSMEN

Boatsmen 4 trapp 700x466

The Boatsmen: Martin Ficks – Trummor, Johan Söderberg – Gitarr, Håkan Ficks – Sång och bas & Jacob Martinsson – Gitarr

THE BOATSMEN. Ett Örebroband med en Karlskogagitarrist som spelar rock´n´roll med punkinfluenser. 2007 startade de med att trycka upp sin första bandtröja, och på den vägen är det. Det dröjde fem år innan de gav ut sin musik för första gången, men nu är de på gång igen. Nyligen släppte de nämligen sin tredje LP ”Thirst Album” och just nu är de dessutom på turné i Spanien.

1. Vad har ni för bakgrund och hur uppstod bandet?

The Boatsmen började som en kontrast mot tidigare band vi spelat i och band runtomkring oss som ville vara svåra och genomtänkta och konstnärliga. Vi ville vara fullt ut rock’n’roll utan hämningar och sjunga raka och ärliga texter om våra egna lustar och upplevelser, inte en enda låt skulle vara svår att förstå vad den handlar om. Inte vara rädda för att vara klyschiga utan bara göra det vi genuint själva tycker är tufft.

2. Ni lanserar nu ”Thirst Album”, er tredje fullängdare. Berätta lite om inspelningen av det och vilka skillnader som finns om man jämför med era tidigare plattor?

Namnet ”Thirst Album” är lite av en ordlek och spelar på att det här känns som vår första skiva, äntligen låter vi som vi gör på riktigt. De flesta band börjar skitigt och snabbt till att senare bli mer välpolerade och bekväma, vi ville göra tvärtom. Mestadels live med så få omtagningar och pålägg som möjligt spelade vi in 14 låtar på fyra svettiga öldränkta och pizzafettsdrypande dagar i gamla stan i Stockholm, 12 av dom låtarna hamnade på skivan.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Vi äter och dricker nog mer pizza och öl än vad vi repar och om man bortser från dom vi delade repan med så var förra repan perfekt för den låg under en pizzakrog!

4. Det är något visst med just pizza och i era senaste musikvideor syns olika pizzor i ”biroller”. Avslöja era bästa pizzaminnen och hur ni arbetar när ni gör musikvideos?

Ett fint pizzaminne var den gången sångaren bestämde sig för att äta pizza live under låten ”I Wanna Eat” mellan textraderna, och spela bas samtidigt. Vi älskar ju pizza och öl och försöker då förena nytta med nöje och få med det i så många videos som möjligt. Alla videos hittills har vi gjort själva och dom två senaste går i linje med senaste skivan och är filmade på bara en tagning.

5. Ni åker ut på Spaninenturné nu i januari, finns det något som känns jobbigt med att turnera eller är allt kul? Vad ser ni mest fram emot?

Förhoppningsvis slipper vi köra turnébussen så mycket själva och då kan man se till så man har kul hela tiden! Vi har olika ansvarsområden i bandet och Jacob är dryckesansvarig. Vi vet att spanjorer älskar rock’n’roll så det kommer bli bra drag och så har dom väl också lite varmare klimat där just nu så då kan vi lufta skinnvästarna ute lite mer.

* Har ni något ni vill tillägga?

Lyssna på nya skivan och köp den gärna också, det är en väldigt snygg LP som även passar på väggen.

Freak Magnet bad The Boatsmen göra en lista med fem låtar som inspirerat dem och så här blev det. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

 1. Neat Neat Neat – THE DAMNED
  Ohämmat fullt ös precis som vi älskar det.
 2. Trouble – THE MUSIC MACHINE
  Den amerikanska sextiotals-garagen är grunden till all punk och är än idag den hårdaste och tuffaste musiken som har gjorts.
 3. Tutti Frutti – MC5
  Att döma av gamla videoupptagningar måste dom ha varit ett sjukt bra liveband där alla i bandet vill vara underhållande för publiken att kolla på, precis som i The Boatsmen.
 4. I stole your love – KISS
  Gick på repeat i Martins gamla Opel Rekord sommaren 2013.
 5. I just want to have something to do – RAMONES
  Alla låtar med Ramones är lika bra.

THE BOATSMENS musikvideo till ”Pizza and Beer Therapy”

THE BOATSMENS musikvideo till ”Lady Lucifer”