Freak Magnets fem frågor: THE BLAND

The Bland svartvit 697x529

The Bland: Axel Öberg (Sång), Anton Torstensson (Akustisk gitarr & andra stränginstrument), Linus Kallin (Piano & orgel), Johan Sund (Bas), Linus Hasselberg (Elgitarr), Simon Schaffhauser (Trummor)

THE BLAND. Americana-band som med rötterna i Örebro, Stockholm, Jönköping och Näsviken startade bandet redan 2009. Just nu är de aktuella med EP´n ”The Winners” som släpps den 29/4 och följs av en Skandinavienturné. Därefter släpps deras album och sedan blir det turné i både Europa och Nordamerika. Sångaren Axel Öberg svarade på Freak Magnets frågor.

1. Ni har tidigare spelat en hel del som gatumusikanter har jag förstått, beskriv skillnaden mellan ett lyckat set på gatan och ett vanligt gig.

På gatan är man nästan mer trollkarl än musiker, då man konstant måste kittla publikens intresse för att de ska stanna. En fullständigt oförlåtande publik som direkt avviker vid minsta miss eller för lång paus. Ytterligare saker som gör gatan svårare är mikrofonbristen och att lyssnarna oftast är nyktra. Otroligt bra träning! På vanliga gig finns det såklart ofta lyssnare som troget är kvar oavsett vad som händer. De vill man ju så klart ge extra kärlek, men på ett annat …mer intimt sätt.

2. Vilka faktorer har betytt mest för hur ni låter som ni låter?

Föräldrar födda på 50-talet med vinylspelare på högvarv.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

En gång gjorde vi en gatuspelning på gamla hamnen i Genova, Italien. Det slutade med att så mycket folk kom att vägen blockerades. Polis kom och folket gjorde uppror när de försökte stoppa oss från att spela. Till slut drogs vi iväg till en scen där vi fick avsluta vårt set. Inte nog med det upptäckte en kapten oss när vi spelade och drog med oss till sin 90 meter långa yacht som stod bredvid Steven Spielbergs ”7 Seas”. Från gatuspelning till lyxyacht på några timmar. Det var coolt.

4. Hur gick det till när ni spelade in musikvideon till ”The Winners”?

Linus och jag (Axel) skrev manus och regisserade. Samtliga medverkande i videon är vänner till oss som ställde upp gratis för att hjälpa till. Det man ser på videon är det vi gjorde helt enkelt. Vi blev rejält påbankade helt enkelt. Fyra kostymer gick sönder och en hel del blod landade på filmstudions vita golv. Som tur var vi sju stycken snart färdiga läkare på plats.

5. Vad är det sista ni gör före en spelning?

Vi brukar köra en high-five ring där vi alla sex kan slå på varandras samtidigt. Sen ökar vi klapptakten till det inte går att träffa varandras händer längre så att man råkar slå varandra. Under tiden skriker vi. Sen kommer våldet.

Har ni något ni vill tillägga?

Vår manager har en guldpistol. Det är sant.

I Spotifylistan här till höger kan ni höra fem låtar som inspirerat The Bland. Vill man se The Bland live spelar de på sin releasefest i Uppsala den 28/4. Därefter spelar de i Örebro och sedan blir det festivalspelningar ihop med Richard Lloyd i sommar. Vill ni se The Bland redan nu kan ni kolla in musikvideon till ”The Winners” här: