Freak Magnets Fem Frågor: SVARTSKALLEN

Svartskallen 700x395

SVARTSKALLEN. Med rötterna i Iran kom han till Stockholm via Uppsala för många år sedan, men det var först 2016 projekt Svartskallen  föddes. Det handlar om indierock/pop med punk som grund, och nyligen släpptes debut EP´n ”Blattepunk”. Spelningar är på väg att bokas till våren, men redan nu kan ni läsa vad Svartskallen svarade på våra fem frågor.

1. Hur ser din musikaliska bakgrund ut, och hur blev du artisten Svartskallen?

Jag har alltid haft en bred musiksmak. Musik har lugnat mig sedan jag kan minnas. Började skriva låtar när jag var runt 6-7 år och sen dess har jag fortsatt. Har aldrig skolat mig vilket jag ibland ångrar men ibland känns det också skönt att vara fri i sitt skrivande och inte tänka så mycket på regler eller hur det ska låta. Hur jag blev Svartskallen? Jag hade väl vad man kan kalla en stor livskris slutet på 2015. Samhällsutvecklingen blev bara hårdare och smygrasismen från förr blev mer rumsren som jag såg det. Mådde inte alls bra och då föddes idén till Svartskallen. Jag behövde få ur mig mina tankar, känslor och min syn på samhället. Projektet räddade mig från att helt försvinna.

2. Du har väldigt raka självutlämnande texter som verkar tagna direkt ur ditt eget liv och bakgrund, men vilka andra ställen hämtar du inspiration ifrån?

De kommer oftast från saker jag varit med om men också hur jag vill att saker ska vara. Har alltid varit revolutionär i själen och sagt ifrån när det inte känns rätt. Min inspiration kommer från allt. Det kan vara någon jag möter i livet till en nyhetsartikel. Mestadels kommer texterna ifrån mina erfarenheter i livet.

3. Hur har själva skapandeprocessen och inspelningen av din debut EP ”Blattepunk” gått till?

Jag skrev låtarna på en ack gura och skickade dåliga ljudfiler till ett par bekanta som har en studio. De fattade grejen och sen spelade vi in det mesta under en helg. Exempelvis sången är inspelad live och är första tagningar. Allt är inspelat på rullband vilket jag gillar skarpt.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt dig i studion eller på turné?

Det roligaste i studion är själva processen när man skapar. Från att jag suttit hemma i min soffa och skrivit tills att det blir färdigt i studion är bland de häftigaste resor jag vet. Att spela live och vara en del av nåt större både med publiken och bandet på scen är också nåt som är mitt knark. Jag mår som bäst då, inte för uppmärksamheten skull, utan för att jag känner att jag gör nåt som betyder nåt. Man känner sig levande vilket är en underskattad känsla i denna tidsålder av rutiner, konsumtion och produkttänk. Att känna mig fri är det bästa som finns och på scenen gör jag det. Det värsta som finns med att spela live är att rodda. Det är fett tungt.

5. Vad händer härnäst? Hur ser framtidsplanerna ut?

Just nu försöka få ut EPn och spela live så mycket som möjligt. Jag hoppas andra fattar det jag gör och hoppar på tåget.

Har du något du vill tillägga?

Tack för att ni tog er tid!

Vi bad Svartskallen göra en lista med fem låtar som inspirerat honom och så här blev resultatet. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

  1. When the music’s over – THE DOORS
  2. Tomorrow never knows – THE BEATLES
  3. Alltid rött alltid rätt – IMPERIET
  4. I fought the law – THE CLASH
  5. Killing in the name – RAGE AGAINST THE MACHINE

Svartskallens musikvideo till ”Mellan Kärlek Och Hat”