Freak Magnets Fem Frågor: SÖDRA SVERIGE

sodra sverige 700x471

Södra Sverige: Mattias Alkberg: sång, Benke Höckert: Bas, Henke Palm: Gitarr, Frans Johansson: Gitarr Anton, Alamaa: Trummor

SÖDRA SVERIGE. De spelar riktigt jävla grym musik och har tidigare spelat i en miljard olika bandkonstellationer och projekt. Som Södra Sverige har de spelat sedan 2014 och släpper nu den 19:e maj nya albumet ”Rak Kant”. Därefter blir det spelningar, men redan nu kan ni läsa vad gitarristen Henke Palm svarade på våra frågor.

1. Hur gick tankarna när ni valde att kalla er för ”Södra Sverige” fast att de flesta av er kommer från norra Sverige?

Det är bara ett dumt och konstigt namn men vad jag minns så skulle det stå för något läskigt och farligt. Pestilence, Repulsion och Södra Sverige. I den linjen.

2. Vad finns det för för- och nackdelar med att ni alla har erfarenheter från andra band?

Finns bara fördelar. Alla kan sin skit, lirar bra och vet hur saker funkar. Enda nackdelen är väl att lyckas att få alla i samma rum då alla håller på med andra saker hela tiden. Men det går bra!

3. Hur arbetar ni med texterna och var kommer inspirationen till dem ifrån?

Matti skriver alla texter. Så som jag ser det så sitter han bara med sin dator i knät i studion medan vi andra gör något pålägg. Helt plötsligt ropar han “Jag har det” och så går han in och sjunger. Så för mig verkar det till synes vara en väldigt snabb och spontan process. I alla fall i Södra Sverige. Inspirationen kommer väl oftast ifrån att livet i överlag är helt värdelöst.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

I studion hinner det inte hända så mycket jävliga saker då vi spelar in så fort och på kort tid. Pang pang, in och ut. Jag har väl varit på dåligt humör någon gång men annars så har vi inga problem där egentligen. En jobbig grej var dock när vi skulle spela i Malmö och Anton hade ätit något dåligt och blev helt vansinnigt matförgiftad av något i frukosten på morgonen. Han spydde som en gris hela eftermiddagen så vi fick ringa in Måns från Könsförrädare som lärde sig alla låtar på två timmar och så gick vi bara upp och körde. Det blev till slut en fin spelning där alla i publiken fattade grejen och hejade på Måns och oss som ändå fick ihop det. Tack Måns!

5. Vad har ni för mål och framtidsplaner med Södra Sidan och er musik? 

Göra fler grymma skivor. Göra några gig. Vi har redan börjat prata om nästa skiva som vi skojat om ska låta som Pussy Galore korsat med Hellhammer. Men så kommer det säkert inte bli…eller?

Har ni något ni vill tillägga? Köp vår skiva! Den är svinbra.

Vi bad Södra Sverige göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Jewel Throne – CELTIC FROST

Brutal kanondänga med detta schweiziska black metal/thrash/avantgarde-band. Från deras bästa skivan “To mega therion”. Jag blir helt knäsvag när stompet i versen drar igång. Så. Jävla. Hårt.

2. When’s the fun begin – PINK FAIRIES

En dramatisk liten rockstänkare från ett grymt band. Larry Wallis gick senare med i Motörhead i ungefär en sekund. Sen skrev han och släppte singeln “Police car” som alla hört. Bara det.

3. Gokuaku Tombo – THE STALIN

Japansk hardcorepunk från 1982. Ett jävla tryck. Finns så otroligt mycket bra hardcore och punk från Japan att det nästan är löjligt.

4. Stängningsdax – VASAS FLORA OCH FAUNA

Utan tvekan den skiva jag lyssnat absolut mest på från att den släpptes till dagens datum. Eller jag vet att det är så då jag enligt diverse streamingtjänster lyssnade på skivan över tvåhundrafemtio gånger bara under 2015. Och sedan dess har den spunnit både digitalt och fysiskt massa gånger. Ja ni fattar. Dör så fin skiva, låt och band.

5. Too soon to tell – DRAB MAJESTY

Sjukt bra låt. Såg dom öppna för Youth Code för nån vecka sen. Fantastiskt. Speciellt den här låten.

Vill ni se och höra Södra Sverige live kan ni göra det här:

25/5 Debaser Strand, STOCKHOLM

27/5 Hush Hush Club, JÖNKÖPING

29/7 Festival del Mar, ASPERÖ

Blir säkert mer så håll utkik!