Freak Magnets fem frågor: SNAKE

Snake 700x471

Snake: Mia (Sång & gitarr), Frankie (Synth, theremin & sång), Tess (trummor)

SNAKE. Stockholmsband som spelar punk med mörka indietoner startade 2014. I december 2015 släpptes debutalbumet ”Cradle Of Snake”, i Februari i år blev de prisade på Manifestgalan i kategorin Årets rock, och nu är de på vårturné. Nästa spelning är på Umeå Punkfest den 6:e maj, men innan det fick Freak Magnet svar på sina fem frågor.

1. I låten Howl har ni ett av de grymmaste intron på länge, hur går ni till väga när ni gör en sådan låt?

Howl har Mia skrivit och presenterat i repan, sedan gör Snake det Snake gör med musiken i replokalen. Den formas, slipas och filas på tills alla känner sig nöjda! Just introt kom vi på i studion, det är ett annat intro när vi spelar live då detta var något vi kände passade på skivan. Några låtar har vi skrivit tillsammans i repan, Dark Mind och No Love Song växte fram på så vis. I övrigt har Mia The Hit Machine stått för låtskrivandet.

2. Ni sminkar er väldigt konstnärligt, var kommer inspirationen ifrån och hur gick det till när ni bestämde er för det?

Det var Mia som kom med idén om att vi skulle sminka oss just med detta teatersmink. Vi fick hjälp av den grymma make up artisten Carolina Mellblom med ansiktsmålningar för vår video till Sea of Love. Sen växte det fram allt efter som, vi åkte på en turné i Tyskland, och ytterligare en turné ner i Europa plus en weekend turné i Norden. Så allt satte sig liksom under denna perioden, vi blev olika karaktärer för varje spelning men ändå inom samma ramar. Vi har olika preferenser, samtidigt som det är beroende på humör och stämning. Det är inte som att vi är Kiss, vilket många gärna drar paralleller till. Vi är inte heller Nattefrost eller Abbath för den delen. Vi är Snake och vi har ansiktsmålning, inte corpspaint.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Det skulle kunna vara en av de roligaste när vi kom in i Hamburg med bil och Tess håller på att kissa på sig, så vår vän Peter (Västerbron) som körde fick fulparkera panikartat vid vägkanten. Tess och Mia lubbar iväg i 100 meter i sekunden för att leta toalett. När de sprungit utom synhåll ser jag och Peter som är kvar vid bilen att det står en helt random Bajamaja rakt över vägen. 20 meter bort liksom. De hade letade toalett inne på en skola, på caféer och överallt i säkert tjugo minuter. Så hade de bara behövt gå tvärs över vägen…

Eller en mindre kul grej, om inte det jobbigaste vi varit med om, var när vi var på weekend turnén med Sheer Mag och möts av en helvetes snöstorm i Köpenhamn efter giget på Ungdomshuset. Inte en väg var plogad och vi väntade på en taxi alldeles för länge så vi missade tåget till Malmö. Där missade vi såklart tåget till mellanstoppet, där vi missade nästa tåg som skulle ta oss till Göteborg för nästa gig… Vi väntade i timmar i minusgradig snöstorm på ersättningsbussar och tåg. Stelfrusna och fullkomligt utmattade kom vi fram till Bengans där vi skulle spela, riggade upp och satte igång att spela med en gång. YEAH!

4. Hur ska en arrangör göra för att er uppladdning inför ett gig ska bli så bra som möjligt?

Kaffe. Varmt kaffe och lite snacks direkt när man kommer. Sen är det alltid peppigt med fint och välkomnande bemötande, som på Trucken i Göteborg. Fan vad fina de var! Sånt blir en glad av. Då blir giget bra också. Självklart spelar vi alltid utifrån bästa förmåga, det såg vi bevis på när vi spelade på Bengans trots misär på resan dit.

5. Vad händer backstage efter ett bra respektive dåligt gig?

Det är alltid party! No matter what. Om det är något vi är bra på så är det att ha kul. Om det är något vi har trots en dålig spelning så är det KUL!

Har ni något ni vill tillägga?

Rocka loss nu brudar! – Vårt motto.

Vill ni se Snake live så kommer de spela här inom en snar framtid:

6/5 Umeå Punkfest

28/5 Melodybox, Stockholm, Klubb Lazy Octopus

24/6 Skå Festplats, Stockholm, ”Den bästa sommaren 2016”

2/7 Pustervik, Göteborg, With Lady Banana

Freak Magnet bad Snake göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och vi fick några kommentarer också. Låtarna finns i Spotify-listan här intill.

Utan inbördes ordning:

1. Warrior Night – CORTEX

Mörker, smärta, melankoli. Fina grejer det.

2. Icon – SIOUXSIE AND THE BANSHEES

Drama, ikon, rösten, magin…. Siouxsie helt enkelt.

3. Rebel Girl – BIKINI KILL

No words needed.

4. De Kommer Ud Om Natten – GORILLA ANGREB

Så mycket kärlek till detta band!!!

5. Disorder – JOY DIVISION

Ian 4-ever.

Snakes musikvideo till Howl: