Freak Magnets Fem Frågor: ROUTINE DEATH

Routine Death 700x933

Routine Death: Dustin (Gitarr, Synth, Bas, Trummor, Samplingar, etc) & Lisa (Sång, Gitarr & Tamburin)

ROUTINE DEATH. Ett band som med bas i både Austin och Göteborg, spelar sin musik sedan 2015, starkt inspirerad av darkwave, shoegaze och post-punk. Just nu är de aktuella med LP-debuten ”Parallel Universe”, ute på Fuzz Club och Black Hair Records (Sverige) den 25 maj 2018. Bandet består av Dustin och Lisa, men här är det Dustin som svarar på våra frågor.

1. Berätta om er musikaliska bakgrund, bildandet av bandet och hur tankarna gick när ni valde bandnamn?

Vi har båda haft olika musikprojekt tidigare och med det gemensamt kändes det förnuftigt att vi började arbeta tillsammans. Det kändes självklart. Bandnamnet var något jag hörde på en podcast och jag tyckte att det hade en fin klang. Personligen använder jag det som ett mantra för att tillåta mig göra saker som jag inte är van vid, för att driva projektet ytterligare helt enkelt.

2. Hur arbetar ni när ni gör era låtar? och för de som inte vet, hur låter ni?

Vanligtvis skickar jag ett grovt utkast av en idé till Lisa, varav hon säger sin åsikt eller petar i musiken, och börjar sedan arbeta med sången. Sedan skickar hon den tillbaka till mig och jag gör detsamma. Det fortsätter så tills låten kondenserats till dess slutgiltiga form. Vi låter som billiga gitarrer, synthar och loopade trummor.

3. Hur har skapandeprocessen och inspelningen av albumdebuten gått till?

Det gick bra! Mycket experimentell. Jag tror att vår brist på resurser ger oss en nödvändighet att vara kreativa både på ett tekniskt och konstnärligt sätt. Vi trodde aldrig att det skulle släppas så allting är väldigt spännande.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Vi har inte turnerat och jag kom inte på någonting från studion.

5. Vad händer härnäst? Hur ser framtidsplanerna ut?

Det finns ständigt nytt material på gång, det är det vi gör. Vad som verkligen är på vår radar härnäst är att stärka vårt liveframträdande.

Vi bad Dustin göra en lista med fem låtar som inspirerat dem och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna. 

1. Souvlaki Space Station – SLOWDIVE

Det finns bara en sådan sexighet i mörkret i den här låten som jag tror att både Lisa och jag skulle vilja kanalisera i vår musik.

2. Flesh War – TOTAL CONTROL

För mig är den här låten ett exempel på hur synth och gitarr bör komplettera varandra.

3. Perfect Life – BELONG

Det vattniga mörkret i den här låten med de stadiga trummorna är lätt att upptäcka i vårt sound.

4. Pattern Recognition – SONIC YOUTH

Sonic Youth är ett mål för mig som gitarrist, förmodligen ett jag aldrig kommer nå, men jag försöker.

5. Gentle Hour – SNAPPER

Det här bandet påverkade mitt sinne för orgeltoner. Denna låt är inte det bästa exemplet på det, men det är den enda på Spotify. Lyssna på Snapper!

Routine Deaths musikvideo till ”Paralell Universe”