Freak Magnets Fem Frågor: ROTTEN MIND

Rotten Mind FM 700x466

Rotten Mind: Johan (Gitarr), Victor (Trummor), Rune (Bas), Jakob (Sång & Gitarr), Foto: Mikael Lindqvist.

ROTTEN MIND. Uppsalabandet som startade 2014/2015 och spelar musik i gränslandet mellan postpunk och garage. Den 17:e mars släpper de sitt andra album och sedan blir det turné på inte mindre än tre kontinenter. Europa, Australien och USA är det som får besök, men dessförinnan kan du läsa vad Jakob, bandets sångare, svarade på våra fem frågor.

1. 2015 Släppte ni ert debutalbum och nu i mars kommer uppföljaren. Berätta lite om inspelningen av nya albumet och vilka skillnader man kan höra om man jämför de båda?

Vi spelade in hemma i Uppsala i studio löten med PA Westin och Mikael Lindqvist. Processen var annorlunda på så sätt att vi tog oss tid att göra allting som vi ville. Förra skivan var inspelad på en dag i princip, den här tog längre tid. Låtarna är fortfarande riviga men vi har blivit bättre. Svårt att säga vad skillnaden är egentligen.

2. Finns det någon rockmyt om ert band eller någon i bandet? Om inte, vilken av andra bands rockmyter skulle ha kunnat handla om er?

Haha, svår fråga! En myt är väl att alla gamla rockgubbar tror att Rune kan allt om Led Zeppelin och Black Sabbath bara för att han har mustasch.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

En historia är ju när vi skulle göra vårat förmodligen största gig i Tours, Frankrike på en festival i somras. Det var helt slutsålt och vi skulle headlinea. Vi kommer dit och gör lite intervjuer och hänger runt och helt plötsligt får vi reda på att festivalen är inställd p.g.a översvämning på området. Några timmar senare är hela området vattenfyllt. Det slutar iallafall med att vi spelar på en liten klubb inne i stan som var helt galet. Klubben hade kapacitet för kanske 100 personer så det var ju typ 1000 pers utanför som bara hängde. Det är väl både bland det bästa och sämsta som hänt.

4. Ni har turnerat en hel del i Europa har jag förstått. Är det stor skillnad på spelställena? Vilket är det bästa och vilket är det konstigaste spelställe ni spelat på?

Ja, alltså det är ju skillnad överallt, även på ställen i Sverige. Bästa för oss är egentligen överallt i Frankrike. Det är alltid bra där för oss. Grekland var också gott. Där spelade vi utomhus på en halvfärdig scen på ett studentområde. Sista bandet spelade typ 4 på morgonen.

5. Snart åker ni ut på turné igen. Finns det något som känns jobbigt med att turnera eller är allt kul? Vad ser ni mest fram emot?

Det är bara gött. Man får acceptera att man är skitig och trött hela tiden bara. Vi får se vad som blir bäst. 

Har ni något ni vill tillägga?

Nja.

Vi bad Rotten Mind göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna

1. New Church – LORDS OF THE NEW CHURCH

Bäst. Stor influens för oss på senaste plattan.

2. No time to be 21 – THE ADVERTS

Förmodligen det bandet som betytt mest för oss.

3. En Vän – SVART KATT

Bästa svenska bandet just nu.

4. Phone booth – CARBONAS

5. Cheyenne – GARBOCHOCK

Vill ni se och höra Rotten Mind live så kan ni göra det här:

17/3 The Crypt, Linköping (med Grå Vardag)

18/3 D12, Uppsala (Med Svart Katt och Gestures)

30/3 Göteborg

Europa, Australien och USA

Rotten Minds musikvideo till ”Things I Can´t See”