Freak Magnets Fem Frågor: MIDNITE STALKERS

Midnite Stalkers 700X466

Midnite Stalkers: Jörgen (Bas), Kåre (Gitarr), Thomas (Trummor), Krisse (Gitarr), Martin (Sång)

MIDNITE STALKERS. Ett Stockholmsband med till största delen inflyttade stockholmare firar tio år som band i år. Genren är klassisk punkrock och i sommar spelar de in nytt material. Den 21/5 kan du se dem live, men redan nu kan du läsa hur bandets basist, Jörgen, svarade på Freak Magnets fem frågor.

1. Ni har funnits ungefär i tio år, men vad var planen när ni startade bandet, och hur ser planen ut nu?

Planen när vi startade var att lira klassisk punkrock i samma skola som Ramones, Johnny Thunders and the Heartbreakers, Dead Boys och The Damned. Planen ser väl ungefär likadan ut idag, att lira svängig punk rock n’ roll i klassiskt snitt. Men i och med att vi med åren blivit bättre musiker har möjligheterna och uttrycksmedlen breddats. Vi har en större kapacitet och influeras på de nya låtarna även till viss del av postpunken från 80-talet.

2. Vilka är milstolparna i bandets utveckling och framgång, och varför?

Den första milstolpen var givetvis då vi redan efter ett drygt år sparkade Peder, och ersatte honom med Martin. Martin är en fantastisk sångare, textförfattare och låtskrivare. Den andra stora milstolpen skedde förra året, då vi släppte vårt första album ”The Original Hipsters”. Vi har varit inne i studion många gånger tidigare, men för första gången lade vi ned lite pengar på att få en riktigt bra studiotekniker och producent. Stefan Brändström på The Dustward fattade precis vad vi var ute efter och vi är extremt nöjda och stolta över resultatet. Den senaste milstolpen skedde för en dryg månad sedan då vi lirade förband till Asta Kask på Kägelbanan i Stockholm. Det var fantastiskt roligt att för en gångs skull få spela live med ett otroligt bra ljud och en stor publik.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Oj, hoppsan, här blir det svårt att välja. Många såväl jobbiga som roliga minnen har det ju blivit genom åren. På väg till ett gig i Göteborg en gång fick vi punka på bilen redan utanför Nyköping, vilket var ganska lätt ordnat genom att byta till reservdäcket. Men precis vid avfarten in till Nyköping lossnade sedan grenröret på biljäveln. Med hjälp av en sönderskuren plåttermos och silvertejp lyckades vi efter ett par timmars slit få grenröret på plats igen. Med en maxfart på 60-70 km i timmen och ett öronbedövande vrål från den provisoriska lagningen, fortsatte vi mot Göteborg. Men olyckorna var inte slut där! Utanför Göteborg, i höjd med Landvetter, fick vi punka på det andra bakdäcket! Och nu hade vi inte längre något reservhjul. Ett par unga killar vi mötte på bensinmacken räddade oss genom att låna ut ett reservdäck till dagen efter. Vi hade planerat att anlända till spelstället vid 18, men kom dit till 23.30. Spelningen genomfördes, men tyvärr hade en stor del av publiken redan gett upp och gått vidare.

En annan komisk story var då vi avbokades från en punkfestival i Stockholm, eftersom någon tyckte vårt bandnamn var provocerande. De tyckte på något sätt att vi uppmanade till våldtäkt och förföljelse av kvinnor. Att besökarna kunde komma att känna sig otrygga och hotade. Eller, egentligen blev vi inte avbokade. Arrangörerna bad oss att byta namn, vi svarade nej, kommer inte att hända. Då vi sedan såg planscherna på stan såg vi att de ändrat vårt namn ändå: till Midnite Talkers. Då ringde vi och bokade av det giget. Man kan kanske tycka att de kunde tänkt på detta innan de bokade oss. Eller att de fokuserat på en verklig fiende, i stället för att skapa onödiga konflikter inom de egna leden. Men vad vet jag, kanske var det här en enormt viktig markering för dem. Så här 7 år senare känns det dock mest komiskt alltihop.

4. Ni är ett väldigt explosivt liveband, och kanske framför allt Martin (sångaren). Vad får ni för respons från publik och spelställen?

Vi brukar få mycket positiv respons såväl från publik och spelställen som bokat oss. Tyvärr hamnar vi lite emellan stolarna vad gäller genres och får kanske inte riktigt så många bokningar som vi hade önskat. Punkställen tycker inte att vi är tillräckligt punk, utan bokar mest käng- och hc-band. Rockställen tycker vi är för gapiga och punkiga. Jag vettifan hur vi ska komma runt det där. Vi är väl lite otidsenliga antar jag. Fast vi själva tycker att klassisk svängig punkrock är tidlöst.

5. Vad händer backstage efter ett bra respektive dåligt gig?

Tja, det är väl typ samma. Några dåliga gig har vi nästan aldrig haft i och för sig. Men vi super oss fulla och umgås med de som kommit för att se oss.

Har ni något ni vill tillägga?

Ni som driver klubbar runt om i landet… boka oss. Vi är ett grymt bra och explosivt liveband. Kontakta oss genom vår Facebook-sida. Via mejlen där.

Vill ni se Midnite Stalkers live så kan ni göra det här:

21/5 Staybar Nightclub, Klubb Smäll Estelle, Stockholm, med  Friends Of Dorothy och Hübris

29-30/7 Karlslundsfestivalen, Bollnäs, med Asta Kask och Besserbitch mfl.

Freak Magnet bad Midnite Stalkers lista fem låtar som inspirerat dem och kommentera varför och så här blev det. Vill ni höra låtarna så finns de på Spotify-listan här intill.

1. All This And More – DEAD BOYS

Den här låten lirade vi cover på under våra 7 första år ihop.

2. 5 Seconds – CORTEX

En låt som vi fortfarande spelar live lite då och då.

3. Class War – BABOON SHOW

Ett av Sveriges absolut bästa band. Cecilia gästar på vår låt ”Burn your house down” på plattan ”The Original Hipsters”.

4. Razors In The Night – Blitz

Troligtvis nästa cover.

5. Never Shut Up – TEXAS TERRI BOMB

Även hon gästar på vår platta. På låtarna ”Always Me” och ”Paul Fashion”.

MIDNITE STALKERS musikvideo Always Me: