Freak Magnets Fem Frågor: MATRIARKATET

Matriarkatet 700x478

Emmy (Trummor), Ebba Vikdahl (Gitarr), Lina Molarin Ericsson (Bas), Gabriella Schröder (Sång) Foto: Evelyn Del Carmen

MATRIARKATET. Punkband från Stockholm som alldeles nyss släppte rykande färska singeln ”Norrort”. De har spelat ihop sedan 2013 och just nu är de på sverigeturné så vill ni se dem live så är det ett ypperligt tillfälle. Men innan ni gör det kan ni läsa här vad de svarade på våra frågor.

1. Vilka faktorer har betytt mest för er och kan ses som anledning till varför ni låter som ni låter?

Den ursprungliga faktorn till att det blev punk va att vi lärde oss några ackord, försökte spela rock men det gick inte så folk kallade det punk istället. Och då fick man bara köra på det och låtsas att det var meningen. I bandet lyssnar vi på väldigt olika musik, så vi kommer från olika håll. Däremot lyssnar alla på olika former av pop, så det har bidragit till att vi har catchy refränger.

2. Ni skriver oftast samhällskritiska och/eller feministiska låttexter. Om ni måste välja en av era låtar ni tycker är lite viktigare än de andra, vilken blir det och vilka reaktioner har ni fått på just den? 

”Mäns” är den låten som har fått starkast positiva reaktioner och flest sjunger med till när vi spelar. Det kan ha att göra med att det sällan skrivs låtar om mens, och vi fångar också på ett ironiskt sätt upp flera olika patriarkala beteenden.

3. Vilka är milstolparna i bandets utveckling och framgång så här långt, och varför?

Vår första stora spelning var som förband åt Mattias Alkberg på Debaser Medis. Det kändes jättehäftigt, dels för att vi alla hade lyssnat mycket på honom sen tidigare, också för att det va kul att se och ha en så stor publik, även om vi bara var förband.

När vi spelade på en festival i Norge var det flera som stod längst fram och sjöng med och kunde texterna till våra låtar. Det kändes stort att vår musik på nått sätt tagit sig dit trots att vi aldrig spelat där förut. Så det gav mycket självförtroende!

När vi gick in i studion för att spela in vår senaste singel ”Norrort” kändes det som en milstolpe att ha planerat allting själva och haft en klar bild över hur det skulle låta, och få det att låta som vi tänkt. Tidigare har vi inte riktigt vetat vad vi hållit på med.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Den gången vi gjorde 4 spelningar på 24 h är ju en intressant historia, lätt ett av de värsta men också roligaste upplevelserna vi har haft som band.

5. Vad vill ni förmedla till publiken när ni står på scen? och vad vill ni att de ska känna efteråt?

Pepp, glädje och styrka. Vi vill att dom ska gå därifrån och känna sig inspirerade och tyckt att det va den bästa spelningen nånsin.

Vi bad Matriarkatet göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och de kommenterade dem också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Dom kan inte höra musiken – MASSHYSTERI

Masshysteri är popinfluerade och har ett bra driv och välarrade låtar.

2. 1x2x3x4 – TJENARE KUNGEN (Filmmusik)

Halva bandet började med musik efter att ha sett den filmen.

3. …Baby One More Time – BRITNEY SPEARS

Vi vill göra Max Martin- punk.

4. People Have The Power – PATTI SMITH

Hon har grymma och inspirerande texter.

5. La Voz De Los 80 – LOS PRISIONEROS

Vi inspireras av deras oräddhet. Under diktaturen spelade de politisk musik trots att det var förbjudet, men dom körde på ändå.

Vill ni se och höra Matriarkatet live kan ni göra det här:

14/3 – Cirkus, Stockholm

17/3 – Frimis, Örebro

18/3 – Folkets Park, Huskvarna

24/3 – Konsert & Kongress, Linköping

25/3 – Pustervik, Göteborg

1/4 –  Umeå Open, Umeå