Freak Magnets Fem Frågor: MASCARA SNAKES

Mascara Snakes 2 700x524

Mascara Snakes: Leehoewitch (Bas, Sång), Gubbjävel (Trummor), Sexpistolstanten (Gitarr, Sång), Ronka-Johnny (Gitarr, Sång) & Groggen (Minikorg)

MASCARA SNAKES. Ett band som tycker det är svårt att säga vad de tillhör för genre, men kommer fram till att det förmodligen är punk. De har sina rötter i Västerås, Örebro, Stockholm och någonstans i Småland, men startade bandet i Stockholm 2012 när alla bodde där. Nu är de aktuella med fullängdsdebuten ”Fullständiga Rättigheter” utgiven på Ultraljud records.

1. Berätta om er musikaliska bakgrund och hur ni startade?

Vi var ett gäng tjejer som hängde mycket då, varav två hade spelat i band tidigare. När jag, ”Ronka-Johhny”, fick barn och bestämde mig för att flytta tillbaka till Örebro, bestämde vi oss för att starta ett band så att vi kunde ses under anständiga former framöver, festa loss lite och bete oss som grisar.

Dom två som inte kunde lärde sig snabbt och vi frågade Uffe, en kompis, om han ville vara med eftersom han var så rolig, jämt glad och gillade att festa.

2. Ni är väldigt ”rakt på sak” och verkar inte väja för något ämne i era låtar. Hur går det till när ni arbetar fram dem?

Själva idén, (om vi ens hade någon, det bara blev så) var väl att göra låtar som handlade om verkligheten, att allt är så jävla sjukt och ledsamt men att vi har vant oss och har lite trick.

3. Hur har skapandeprocessen och inspelningen av albumdebuten ”Fullständiga rättigheter” gått till?

Det är jag (Ronka-Johhny) och Sexpistolstanten som gör låtarna, men de andra hjälper ju också till förstås. De flesta låtarna är från ca 2012-2015. Gjorda i hast. Typ man är lite ledsen och lite full och kör bara. Mina låtar gjorde jag så fort mitt ex gick hemifrån. Nu är jag separerad och gör inte så många låtar längre, haha.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Vi turnerar aldrig eftersom det är jobbigt men det värsta som hänt på spelning var att vi spelade på en drogfri festival i Luleå, Musikens Makt. Man fick bara förtära alkohol i en liten stuga på backstageområdet och vi var typ som fångna där i 16 timmar och kunde inte gå ut.

5. Ni är kända som ett bra liveband, men har lite speciell scenklädsel som kanske inte alltid verkar vara så praktisk, hur gick det till när ni bestämde er för den?

Scenkläderna inhandlades i Spanien av organisten när flygbolaget tappat bort hennes bagage och hon fick ekonomisk ersättning. Vi skulle festa i dom i replokalen men det blev liksom våra scenkläder med. Dock så såg vi så söta och larviga ut med så Sexpistolstanten kom på det där med disktrasorna.

Vi bad Mascara Snakes göra en lista med fem låtar som inspirerat dem och så här blev resultatet. Helan och Halvan med Onkel Kånkel finns dock inte på Spotify, men de andra låtarna går att höra i Spotifylistan här intill.

1. Helan Och Halvan – ONKEL KÅNKEL

2. Välj Mig – SÖDRA SVERIGE

3. En Man I Byrån – LILL LINDFORS

4. Man Vänjer Sig – KJELL HÖGLUND

5. Research Chemicals – VIAGRA BOYS