Freak Magnets Fem Frågor: MAIDAVALE

Maidavale 700X466

Maidavale: Linn Johannesson (Bas), Matilda Roth (Sång), Johanna Hansson (Trummor) & Sofia Ström (Gitarr)

MAIDAVALE. Med ursprung från flera orter runt om i Sverige har de landat och bor numer i Stockholm. Sedan 2013 gör de psykedelisk/experimentell rock och är nu aktuella med sitt andra album ”Madness Is Too Pure” som släpps idag 23/3. I vår åker de ut på Europaturné men först blir det några releasegig i Sverige.

1. Ni har spelat ihop lite mer än 5 år, vad har ni haft för milstolpar sedan starten, och vilka skulle ni vilja kunna bocka av efter ytterligare fem år?

Framför allt är och har vår övergripande ambition varit att bli bättre som band och att kunna skapa det vi föreställer oss, lite flummigt uttryckt. Att göra och släppa våra båda album har definitivt varit viktiga milstolpar. Spelningar på festivaler som Freak Valley och den sex veckor långa turnén vi gjorde förra året likaså. Mycket turnérande är något vi haft som vision från första början.

Fem år är lång tid! Men mer kortsiktigt, att vara mer etablerade som band och ha råd att åka runt och turnéra med en produktion som gör musiken rättvisa; en ljud- och kanske ljustekniker hade verkligen gjort skillnad. Det finns många festivaler och ställen vi vill spela på men vill inte jinxa nåt! England och USA vill vi definitivt göra.

2. 2016 släppte ni ert debutalbum ”Tales Of The Wicked West” och idag den 23/3 släpps uppföljaren ”Madness Is Too Pure”. Berätta om inspelningen och hur er musik utvecklats mellan albumen?

Mycket har hänt mellan de två skivorna så mycket skiljer sig också åt. Inför detta album satte vi en ganska hård deadline och hade total live-paus för att kunna skriva mer intensivt, mycket för att testa oss själva och för att vi ville vidare från debuten. Fick i samma veva kontakt med Jari Haapalainen som tackade ja till att producera skivan, vilket har gett otroligt mycket då det visade sig att vi hade väldigt lika tankegångar kring musiken, plus att han har en grym musikhjärna. Inspelningen var tuff men verkligen givande.

Skillnaden mot förra plattan är dels att de flesta låtarna är helt nyskrivna utan att vi testat dem live. Någon så sent som veckan innan inspelning (citerar Jari tre dagar innan inspelning: ”skriv fler låtar! ni har många timmar kvar!”) samt att vi experimenterade en del i studion. Vidare är låtmaterialet gjort mycket på känsla och utgår generellt mer ifrån en enda grundidé snarare än att vi snickrat ihop dem bit för bit, vilket har varit befriande. Musikaliskt har vi gått mer åt ett experimentellt, krautigt håll och tagit in ännu fler influenser än tidigare. Folk får nog vara beredda på att varje platta kommer skilja sig rätt mycket åt då vi är rätt spretiga och behöver utrymme för det för att vara inspirerade och för att kunna utvecklas helt enkelt.

Det vi hållit fast vid är egentligen inspelningsprocessen. Allt spelades in live och under en kort period på sex dagar. Merparten av låtarna på skivan har också sången från originaltagningen och sparsamt med pålägg, vilket är ett koncept som passat oss.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Vi har faktiskt en skräckupplevelse som ingen någonsin kommer glömma, från en spelning på vår europaturné förra året. Bussen var för det första så svag efter alla mil att vi knappt tog oss till kvällens spelställe, och väl där möttes vi av en alkoholiserad homofobisk, sexistisk man som visade sig vara både bokare, arrangör, ljudtekniker och bartender, SAMT bodde på övervåningen av spelstället.  Själva skulle vi sova i ett rum bakom baren, endast avskilt med ett skynke. Skräcken. När vi spelade klev han upp på scenen och började vråla i mikrofonen och tog sedan fram ett munspel och gick loss under en hel låt. När vi gick av scenen stod han kvar och höll ett nedlåtande tal om oss på tyska innan han ramlade ner och drog ur en säkring i fallet. Allt detta hände på åttonde mars vilket var ironiskt i sig. Längs väggarna på spelstället hängde hyllningar till honom från flertalet band som tyckt att han var en sån jävla skön typ. Hade kunnat fylla några A4 med hans vidriga utspel före och efter spelningen men det blir för långt. Morgonen därpå ville han bjuda på kaffe och kramas. Vi avböjde.

4. Ni var nyligen på turné i Europa och i vår åker ni ut igen. Finns det något som känns jobbigt med att turnera eller är allt kul? Vad ser ni mest fram emot inför vårturnén?

Vi gillar ju att turnera och helst länge och intensivt. Det blir en annan feeling och fokus efter någon vecka då allt satt sig. Men det är jobbigt emellanåt såklart och är ju otroligt slitigt egentligen. Värst är det väl när en får för lite mat eller kasst ljud, vet inte vilket av dem som toppar listan. Inför vårturnén ser vi mest fram emot att spela alla nya låtar från skivan plus att vi ska turnera ihop med ett portugisiskt band (The Black Wizards) hela Europasvängen så det blir nytt och väldigt kul förhoppningsvis. Älskar annars att spela på olika och lite udda ställen, som ofta finns utanför storstäderna, där en ofta blir positivt överraskad. Vår bästa spelning någonsin var nog på en surf-bar i Bretagne i Frankrike.

5. Vad händer strax före och efter ett gig med er?

Innan är det rätt lugn stämning, försöker ha tid till att förbereda och tänka igenom saker. Har infört en ny regel om att ingen får prata om att den är nervös om så skulle vara fallet. Efter gig brukar vi försöka stå och kränga skivor och prata med folk. Går och kollar i baren om vi gjort oss förtjänta av en GT.

Vill ni se och höra Maidavale live är det här ni ska befinna er:

24/3 – Sundsvall, Sweden
6/4 – Jönköping, Sweden
7/4 – Linköping, Sweden
28/4 – Borås, Sweden
5/5 – Berlin, Germany – Desertfest Berlin
7/5 – Warsaw, Poland
8/5 – Torun, Poland
9/5 – Dresden, Germany
11/5 – Hamburg, Germany
12/5 – Husum, Germany
13/5 – Dracthen, Netherlands
15/5 – Stuttgart, Germany
16/5 – Munich, Germany
17/5 – Blozano, Italy
18/5 – Nuernberg, Germany
19/5 – Leipzig, Germany
20/5 – Bueckburg, Germany26/5 – Sandviken, Sweden
30/6 – Bourlon, France

Vi bad Maidavale göra en lista med fem låtar som inspirerat dem och vi fick några kommentarer också. På Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Mother Sky – CAN

CAN har varit en stor inspirationskälla bakom albumet och titeln ”Madness Is To Pure” är hämtad ifrån låten Mother Sky.

2. Panda – DUNGEN

Dungen är ett band som alltid överaskar och kommer med något nytt på varje album. Panda är en av de första låtarna vi kom i kontakt med därför blev valet enkelt. Den har ett gött sväng och roliga melodier!

3. Echoes – PINK FLOYD

En favorit av Pink Floyd. En musikalisk resa som har allt!

4. Disco//very – WARPAINT

Det här bandet har gett så mycket inspiration på flera sätt. Deras dynamik och sätt att bygga låtar är unikt helt enkelt.

5. Ball And Chain (Live at Monterey) – JANIS JOPLIN / BIG BROTHER & THE HOLDING COMPANY

En cover på Big Mama Thornton framförd på Monterey Pop Festival 1967. Den levereras med en sådan kraft och känsla som är helt oslagbar. En av de absolut bästa sångprestationerna någonsin.

Maidavales musikvideo till ”Deadlock”