Freak Magnets Fem Frågor: KNIFVEN

Knifven 700x524

Knifven: Anders Carlborg (Gitarr & Sång), Jocke Andersson (Bas & Sång) och Adrian Hörnquist (Trummor)

KNIFVEN. De härstammar från Östergötland, bildade bandet i Stockholm 2010, och har fortfarande sin bas där, men bor numera på olika orter. De är en trio som spelar hetsig punk där riviga rockgitarrer, popmelodier och skriksång möter ett driv som smittar. Nu på fredag den 31/3 släpper de sitt andra album, vilket följs av en åtta spelningar lång releaseturné, men innan ni ser dem live kan ni läsa vad de svarade på våra frågor.

1. 2015 släppte ni ert debutalbum ”Skuggfigurer” och snart släpps uppföljaren ”Brinner”. Berätta om inspelningen av ”Brinner” och hur er musik utvecklats mellan albumen?

”Brinner” är inspelad enligt samma princip som ”Skuggfigurer”, en kort och väldigt intensiv session tillsammans med en producent/tekniker. Den här gången valde vi att jobba med Tom van Heesch och inspelningen genomfördes under 5 intensiva dagar i Big Island Sound-studion i september 2016. En stor skillnad mellan skivorna är att ”Brinner” är skriven under en mycket kortare period jämfört med debuten. Låtarna på ”Brinner” är nog lite rakare och mer sammanhållna både musikaliskt och tematiskt, där debuten spretade mer åt olika håll. En annan sak som skiljer skivorna åt är att det endast är vi själva som medverkar på plattan. Den första skivan hade en rad fina gäster, som bidrog med en del oförglömliga insatser. Samtidigt blev det ganska mycket planering och logistik, vilket vi ville undvika den här gången. ”Brinner”-inspelningen blev mer rakt på och vi försökte hålla ner med pålägg och istället förlita oss både på låtarnas grundform och vårt trioformat. Tom van Heeschs roll för resultatet ska heller inte underskattas. Hans idéer och proffsighet har definitivt lyft skivan till en nivå den inte skulle nått utan honom vid mixerbordet.

2. För att läsarna ska lära känna er lite bättre, kan ni berätta något personligt om varje bandmedlem?

Adrian äger en kolonistuga med sin fru Sofie (trummis i Dalaplan). I sin tidiga karriär som musikjournalist blev han påhoppad och sågad av Niklas Strömstedt på hans blogg efter att Adrian gett Strömstedts platta ett lågt betyg i en recension. Anders var i sin ungdom östgötsk mästare i boxning och har i ett jobb-relaterat sammanhang sett Martin Timells pung i skärgårdssolens motljus. Jocke arrangerade som ung (illegala) fester utan tillstånd och dömdes för detta för brott mot Ordningslagen i Svea Hovrätt. Han har också bott 5 år i Amsterdam.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

På vår andra Tysklandsturné spelade vi i vardagsrummet i ett gammalt nedlagt hotell (omvandlat till kollektiv), i utkanten av Hanau (några mil från Frankfurt). Vi spelade tillsammans med två stenhårda tyska band och publiken innefattade bland andra grisen Ziggy som bodde på bakgården. En väldigt konstig kväll…

4. Ni har turnerat en hel del, men hur ser den perfekta uppladdningen ut inför ett gig?

10 minuters soundcheck (max), 2 öl och 1 gruppkram.

5. Vad har ni för mål och framtidsplaner med bandet och er musik? 

Vår syn på framtiden är egentligen inte så komplicerad. Vi vill fortsätta skriva, spela in och ge ut musik. Det finns fortfarande en massa kvar att säga som ännu inte sagts. Vi har redan en handfull nya låtar som vi skriver på och vi kommer direkt efter avslutad release-turné att börja jobba med dessa låtar i replokalen. Vi vill så klart också spela live, så mycket det bara går. Det finns fortfarande en massa platser och ställen vi ännu inte besökt, både i Sverige och utomlands.

Har ni något ni vill tillägga?

Vi letar alltid nya spelningar och tar gärna emot tips om sådana.

Vi bad Knifven göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

  1. Killer Waves – NIGHT BIRDS
  2. Electric Shock – ROYAL HEADACHE 
  3. Livstid – GORILLA ANGREB
  4. Got Enough – TWIN PIGS 
  5. Have you ever been furniture – PISSED JEANS 

Vi inspireras generellt av artister och band vars musik bygger på och förmedlar energi och nerv. Det är den gemensamma nämnaren för alla de här 5 låtarna. Night Birds (1.) och Royal Headache (2.) är två band som även starkt influerat delar av vårt sound och uttryck på en del av låtarna som släppts på våra LP:s. Gorilla Angreb (3.) är en av våra favorit-akter som utstrålar den där sköna kompromisslösheten som man antingen har eller inte har. Det är bitvis skevt som fan, men alltid asbra. Twin Pigs (4.) inspirerar oss för att de både skriver grymma låtar, men också för att de vågar bryta konventionerna i det de gör. Vad gäller Pissed Jeans (5.) stod vi lite i valet och kvalet mellan ”Have you ever been furniture” och Fucked Up:s ”Queen Of Hearts”. Den här gången fick det bli Pissed Jeans. Vi kan väl säga att det är tack vare låttiteln.

Vill ni se Knifven live, så följs Skivsläppet av en release-turné där Knifven under april och maj gör sammanlagt 8 spelningar.

31 mars – Stockholm (Cantina Real)
1 april – Linköping (Sign Records Festival @ The Crypt)
7 april – Örebro (Rock Bar)
8 april – Karlskoga (Rock Bar)
12 maj – Helsingborg (Vinylbaren)
13 maj – Lund (Rock’n’roll-klubben)
19 maj – Malmö (Plan B)
20 maj – Göteborg (Bengans Fik)

Knifvens musikvideo till ”Brinner”