Freak Magnets Fem Frågor: I WISH I WAS A FISH

i-wish-i-was-a-fish-papiano-700x466

I WISH I WAS A FISH. Frida Teresia Svenssons soloprojekt som spelar Loud-pop och startade sommaren 2015. Nu är hon aktuell med rykande färska debut-EP´n, och releasespelningar i både Stockholm och Motala. Uppväxt i Borensberg och luttrad som medlem i band som Cohort of two, We Hide You Seek, Foxfire, Foundling och Overtune Orchestra är det nu här hon har landat. Som multiinstrumentalist, sångerska och låtskrivare i I Wish I Was A Fish.

1. Berätta om din musikaliska bakgrund och hur I Wish I Was A Fish uppstod?

Det hela startade någon gång på mellanstadiet när min kompis pappa frågade mig och mina kompisar om vi ville spela i band och tog oss till sin replokal. Vi började testa oss fram och efter ett tag bildade vi ett punkband som hette Eld där jag spelade gitarr. Vid sidan av det plinkade jag på pianot hemma och lärde mig spela själv och började skriva låtar. Sedan blev det musikgymnasium och folkhögskola och hela baletten. Har spelat i en massa olika projekt, men alltid skrivit egna låtar samtidigt. Jag har också utbildat mig till musikterapeut och arbetat med musik med personer med olika funktionsvariationer. Jag har ett stort intresse för hur en kan använda musiken på ett socialt och politiskt sätt.

För c:a 6 år sen började jag spela i duon Cohort of two som blev mitt stora hjärteprojekt och som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta. För ett par år sedan bestämde vi oss för att pausa p.g.a praktiska själ. Mina andra musik-projekt låg också på is och jag stod plötsligt själv med en stor jävla vilja att skapa och spela. Då bestämde jag mig för att köra på med mina egna låtar och I Wish I Was  A Fish föddes. Jag spenderade förra hösten i Berlin där I Wish I Was A Fish fick växa och jag skrev en massa låtar (det mesta av materialet till EP:n) och var ute och spelade en jäkla massa.

2. Hur skulle du beskriva ditt sound för någon som ännu inte hört dig?

Oj, svårt. Jag skulle nog säga lekfull, energisk Loud-pop.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt dig i studion eller på turné?

Jag kör på när jag spelade in låten Run. Jag spelade in hela EP:n i San Francisco med min vän och fantastiske producenten Elliott Peltzman. Vi hade bara fyra dagar på oss, så det gällde att hålla tidsschemat. Tanken var att jag skulle spela dragspel som grund på Run. Elliott hade lånat ett dragspel för att jag skulle slippa kånka på flyg och så. Det visade sig att det vara alldeles för stort och tungt, jag kunde helt enkelt inte ta mig igenom hela låten på det. Blev total-panik i min skalle ett tag, för jag hade ju liksom förberett ett speciellt arr. Men vi fick tänka om. Vi satte oss vid pianot båda två och testade lite och plötsligt började vi spela fyrhändigt. Vi gillade det direkt och spelade in på en gång. Vi spelade hela låten rakt igenom på en tagning och tittade sen på varandra och sa ” där har vi det”. Så pianot som finns på inspelningen är första tagningen vi gjorde. Det tog låten i en helt annan riktning, men jag gillar det som fan i efterhand.

4. Vad för intryck vill du att lyssnarna ska ha med sig hem efter en spelning med I Wish I Was A Fish?

Att jag verkligen bryr mig om det jag gör. Att jag vill säga en massa saker med min musik och förhoppningsvis att de blir berörda på ett eller annat vis.

5. Att du fascineras av fiskar och deras värld har ju framgått, men vilken sorts fisk är det du vill vara, och är du samma fisk om tio år eller vad är du för sort då? 

Mandarinfisk vore najs. De lever vid fantastiskt vackra korallrev. Förhoppningsvis är jag samma fisk om tio år. Men jag är väldigt orolig för hur jag skulle överleva med tanke på hur människan skadar våra hav.

Har du något du vill tillägga?

Lite fakta om EP-inspelningen

Jag spelade som sagt in EP:n i San Francisco tillsammans med Elliott Peltzman som är musiker och producent. Vi träffades av en slump förra sommaren när jag var i San Francisco för att spela på Open mics och ha semester. En gemensam vän till oss hade fixat så jag kunde bo i hans lägenhet några dagar. Det visade sig att vi tyckte om varandra och testade att spela musik ihop. Det slutade med att vi spelade in en låt i Elliotts studio. Jag tyckte detta samarbete kändes så bra så därför valde jag att åka tillbaka för att spela in EP:n med honom.  Vi hade liksom hittat ett sound som jag tyckte var perfekt för I Wish I Was A Fish.

Vi bad I Wish I Was A Fish lista fem låtar som inspirerat henne och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Strange Fruit – BILLIE HOLLIDAY

Hon lägger tyngd i varje ord och ger mig känslan av att hon verkligen menar det hon sjunger. Hon liksom riktigt smakar på varje ord. Det är så där på riktigt jag vill vara. Texten tränger också rakt in. En av dom starkaste protestsångerna jag vet.

2. Blue Lips – REGINA SPEKTOR

Hennes lekfullhet och rytmiserande i både sång och piano har inspirerat mig mycket.

3. Det sitter i dig – FREDDIE WADLING

Hans röst tränger rakt in. Jag blir så otroligt berörd av Freddies röst varje gång jag hör den. Så skulle jag också vilja sjunga.

4. Evolve – ANI DIFRANCO

Jag har inspirerats mycket av Ani Difrancos gitarrspel och rytmiska sång och hennes fantastiska poetiska texter.

5. Från himlen sänt – THÅSTRÖM

Thåström var en av de första artisterna jag riktigt fick intresse för. Måste varit på högstadiet någon gång. Hela skivan ”Det är ni som e dom konstiga, det är jag som är normal” lyssnade jag sönder och samman. Kändes som att det var någon som satte ord på mina känslor. Hans skitighet, råhet och politiska texter har inspirerat mig mycket.

Vill ni se och hör I Wish I Was A Fish live kan ni göra det här:

9/12 Fotografiska Museet (Releasefest), Stockholm

10/12 Vänner & Vin (Releasefest), Motala

14/12 Kings Table (Musikhjälpen-arr), Stockholm

 

I WISH I WAS A FISH´s musikvideo till ”Follow”