Freak Magnets Fem Frågor: EMMA ELISABETH

Emma Elisabeth 700x458

EMMA ELISABETH. En artist som växt upp i Falsterbo och Höllviken söder om Malmö, men numer är Berlinbo. Efter flera olika musikprojekt valde hon för tre-fyra år sedan att gå solo. Det handlar om fuzz och country-inspirerade alt.pop-/rocklåtar omstöpta till pop. Just nu är hon aktuell med senaste singeln ”Dying Inside You” och EP´n ”We Gotta Talk” som släpps i vår. Det planeras också spelningar i Berlin och Sverige, så håll utkik.

1. Hur ser din musikaliska bakgrund ut, och hur startade du?

Jag har en bakgrund inom musiken som kan beskrivas som en riktig bergochdalbana, då musiken har följt mig och varit min drivkraft under en lång tid. Hemma var det mycket Bob Dylan i högtalarna, något jag långt senare kommit att uppskatta. Jag har upptäckt att jag på något vis dras till den klassiska låtskrivar-genren, snarare än att utforska modern teknik inom musik och sound på det sättet. Det finns en skönhet i det som jag älskar.

Jag kan också märka (i min egen musik) hur mycket 90-talet influerade mig, Tragic Kingdom och Jagged Little Pill skivorna lyssnade jag sönder totalt. Och det har satt sina spår.

När jag var 4-5 år började jag sjunga i kör. Sen blev det piano lektioner, blockflöjt och trumpet på kommunala musikskolan. Och mina föräldrar har alltid hållit på med musik, mer eller mindre. Därför känns det som att det bara är en del av mig som liksom alltid har funnits där, i olika former. När det var dags att välja gymnasielinje valde jag det estetiska musikprogrammet, och det var väl då som jag verkligen fastnade, och började utforska musiken mer, testade att skriva eget material, köpte min älskade telecaster och började spela gitarr.

Sen dess har det varit en lång resa, långt ifrån tråkig. Jag har hunnit släppa musik med olika projekt, rest med musiken, spelat, varit inblandad i stora produktioner såväl som spelat in musik i mitt eget vardagsrum. Allt från Frank Zappa cover band till Tyska melodifestivalen. Levt livet helt enkelt.

Musiken har följt mig som en röd tråd. Eller det är snarare en tråd som jag har valt att följa. Nästan som en chicken or the egg-situation.

2. Beskriv ditt sound och berätta lite om hur inspelningen av ditt kommande album gick till?

Soundet är ett ganska rättfram band-sound. Gitarrbaserat med drömska sångarrangemang ovanpå. Mina låtar är helt enkelt pop, och jag ville ge dem ett sound som är lite råare och mer rock n roll snarare än perfektionerad pop. På nåt vis är det mer låtarna som är i fokus och de bestämmer soundet.

Jag och Victor träffades och började prata kreativa idéer. Det sade klick redan från början, och vi satte igång med att välja låtar och testa oss fram. Vi gjorde först en grund med trummor, bas och gitarr och sång som vi lirade samtidigt i studion. Sen byggde vi ovanpå det och testade oss fram med olika arrangemangsidéer.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt dig i studion eller på turné?

Det värsta och o-roligaste (svart humor) var nog när jag som 20 åring jobbade med en helt förskräcklig människa som var allmänt nedsättande mot kvinnor och i ”hemlighet” kollade på porr i studion. Nu i efterhand känns det ju bara helt sinnessjukt.

Härligaste minnet var när jag drog till Köpenhamn med bandet och vi packade in hela backlinen i mina föräldrars kombi (trummorna packade vi liksom i varandra) och spelade i en sunkig liten bar. Adam Grahn var gästtrummis den kvällen. Såna grejer som man bara kommer ihåg.

Även japanska toaletter i allmänhet gjorde stort intryck på mig under ett besök i Japan på promotionturné.

4. Vad för intryck vill du att lyssnarna ska ha med sig hem efter en spelning med dig?

Jag vill att de ska känna att det jag framför är något jag verkligen gör med hela hjärtat. Jag hoppas att en viss magi utstrålas, och att mina låtar kan transportera sinnet in i ett eget universum. De kan naturligtvis tolka och ta till sig musiken precis på det sätt som de tycker. För mig är det skrämmande och så otroligt givande på samma gång, att stå inför folk och sjunga låtar som betyder allt för mig. Det är blottande och gör dig otroligt sårbar, och jag hoppas att det inspirerar folk när de hör mig spela.

5. Du har hunnit släppa två singlar, men mer är på gång. Hur ser den närmaste framtiden ut?

De kommande månaderna kommer ytterligare 2 st A/B-side singlar att släppas, med videos och hela köret. Näst ut är ”Where Do Tears Go” och sedan ”Kiss Of Gasoline”. Sen är hela EPn som heter ”We Gotta Talk” ute.

Spelningar är i planering, vi drar ut på ett par supportgigs och enskilda spelningar under våren och sommaren. Och sen är planen att i höst spela så mycket det bara går.

Har du något du vill tillägga?

Man kan aldrig få tillräckligt med Dolly Parton-quotes, så här är en: The way I see it, if you want the rainbow, you gotta put up with the rain.

Vi bad Emma Elisabeth göra en lista med fem låtar som inspirerat henne, och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Dreams – FLEETWOOD MAC

Stevie Nicks är min stora inspiration, hela hon är magisk, hennes röst, hennes låtar. Jag tröttnar aldrig.

2. Because The Night – PATTI SMITH 

Bästa låten av den mest inspirerande kvinnan någonsin.

3. Heart Of Glass – BLONDIE

Lättheten och coolheten som Debbie Harry utstrålar i den här låten är oslagbar. Vilken låt alltså.

4. Pale Blue Eyes – VELVET UNDERGROUND

Lou Reed’s genialiska enkelhet och råhet tilltalar mig otroligt mycket.

5. Just One Of The Guys – JENNY LEWIS

En till listan som är lite nyare: Jenny Lewis är en av mina absoluta favoriter, modern country med edge och grym känsla.

Emma Elisabeths musikvideo till Dying Inside You: