Freak Magnets Fem Frågor: DET JORDISKA

Det Jordiska 700x568

Det Jordiska: Sebastian Holmlund (Bas), Isak Falk-Eliasson (Elgitarr), Linus Johansson (Synth/orgel), Emmy Anjou (Trummor), Daniel Laestadius Johansson (Elgitarr & sång)

DET JORDISKA. Umeåband med erfarenhet från bland annat Vaken, Avec Luna, Holy, Spice Boys, Nattskärran och Folkvang, släpper idag sin debutsingel. De har spelat ihop sedan början av 2015 och enligt dem själva spelar de bilåkarrock. I augusti spelar de på Musikens Makt i Luleå, men det är här du läser vad Daniel Laestadius Johansson  svarade på Freak Magnets frågor.

1. Flera medlemmar i Det Jordiska har spelat eller spelar även i andra band. Hur uppstod Det Jordiska?

Från början var det jag (Daniel) som hade Det jordiska som något slags inspelningsprojekt men det kändes till slut för tråkigt och dödfött, så jag frågade Sebastian som jag visste vem det var för att han spelat med Holy, om han ville vara med. Sedan frågade vi de andra, Isak, Emmy och Linus, om de ville vara med, och sedan blev Det jordiska ett band. Vissa av oss har spelat ihop i andra band innan, vissa hade inte träffats förut.

2. Hur går ni till väga när ni gör en låt?

Jag skissar upp låtarna på ett ungefär, gör demos som vi utgår från. Sedan repar vi och ändrar om grejer tillsammans tills det duger. Sång och text brukar bli klart sist.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Vi har inte så mycket historier på lager för vi har inte hunnit göra så mycket. Vi har varit i en studio sammanlagt två dagar, och varit på en turné. På den turnén spelade vi i Boden på en nedläggningshotad ungdomsgård där publiken bestod av två vuxna personer. Men jag tror att man måste ha varit med för att fullt ut uppskatta hur halvkul den historien är.

4. Har förstått att ni arbetar en del med er visuella framtoning när ni är på scen. Beskriv hur en typisk spelning med Det Jordiska ser ut, låter och känns?

Vi arbetar inte särskilt mycket med vår visuella framtoning men det vi gör är att vi ibland har med egna små lampor och krafs som vi använder som scenbelysning, och släcker spelställets ordinarie belysning. En ljusshow på extrembudget kan man säga att det är. Annars står vi bara och spelar. Maskinellt och utan publikkontakt. Låt efter låt tills man vill spy.

5. Vad har ni för mål med er musik?

De kortsiktiga, realistiska målen är att åka och spela mer i södra Sverige och att släppa den fullängdsskiva som vi håller på att göra klar. De långsiktiga målen är samma ungefär, att fortsätta experimentera med musiken, göra någon fler skiva och spela mer, och att i möjligaste mån ha folk som vill hjälpa oss att fixa med delar av det. Ett mer orealistiskt mål är att få ihop en rolig turnéanekdot.

Har ni något ni vill tillägga?

Far till Luleå och gå på Musikens Makt, det är en radda med sjukt bra band som ska spela.

Som sagt, vill ni se och höra Det Jordiska live gör ni det här:

19-20/8 Musikens Makt, Luleå

Vi bad Det Jordiska lista fem låtar som inspirerat dem och kommentera varför och så här blev det. I spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Sister Ray – THE VELVET UNDERGROUND

Jobbig låt för er att lägga in på en spellista eftersom den är över 17 min lång, men det är egentligen hela skivan White Light/White Heat som är inspirerande. Fraskompgitarrerna, den sjuka mixen på vissa grejer, låtarna och allting.  VU överhuvudtaget.

2. Hong Kong King – 22 PISTEPIRKKO

Det är mer hela grejen med bandet än någon specifik låt. Dom har gjort så mycket olika saker. Det är stundtals kasst och stundtals svinbra och det är det som gör bandet så intressant.

3. Ska jag stå ut med det här – ETERKROPP

Inte för att vi ska släppa en split med dom utan för att dom är så egna. Musiken, texterna och bandets historia är inspirerande. När dom spelade in det här var dom typ tio pers i bandet, nu är dom fyra och låter väldigt annorlunda. Konstrock från Luleå.

4. Blame It On The Boogie – THE BOMBETTES

Rak rock från Umeå. Dom finns inte längre tror jag men dom manglade dom så jävla hårt och okomplicerat. Speciellt live.

5. Oslo – PASCAL

Kanske bästa rockbandet på svenska.