Freak Magnets Fem Frågor: CHRISTINE OWMAN

christine-owman-press-three-700x700

CHRISTINE OWMAN. Sångerska, multiinstrumentalist och artist från Lund som började sin musikaliska bana redan som femåring och fortsatt i samma spår sedan dess. Bland annat har hon varit medlem i eller spelat med band och artister som ”Dun Dun”, ”If They Ask Tell Them We´re dead”, Soko och ”Vånna Inget”. Nu är hon soloartist och släppte i förra veckan sitt fjärde album, ”When In Fire”. Här berättar hon mer om sig och hur hon arbetar.

1. Din musik är full av kontraster och motsägelser. Ofta finns element av både drömskt, vackert och det sensuella men även från det råa, mörka och farliga, vilket gör att man blir nyfiken på hur själva skapandeprocessen ser ut. Hur går du till väga när du skapar en låt?

Jag slukas upp av en idé eller stämning som jag vill överföra till en låt. Den bästa känslan någonsin är när inspirationen kommer till en och låten i princip skriver sig själv. Jag brukar veta ungefär vad jag vill förmedla men börjar med musiken. På så sätt begränsar jag inte musiken och melodin med textens stavelser. Man kan ju uttrycka något på så många sätt så jag skriver mer av en handling först som jag sedan överför till den skrivna låten som en låttext. Jag brukar spela in samtidigt som jag skriver och därför händer det ganska ofta att förstatagningar till slut även hamnar på slutresultatet på skivan. Ibland går det bara inte att återskapa den stämning som man hade när man skrev låtan och då blir det bara att man försöker imitera sig själv till slutproduktionen. Då tycker jag det är bättre att använda den ursprungliga tagningen.

2. Du producerar själv nya albumet och spelar de flesta (alla?) instrument själv. Att du har kontrollen över dina verk är klart, men vad vill du förmedla till lyssnaren och vad vill du att de ska känna eller få för upplevelse?

Om jag förmedlar inspiration, oavsett om det är live eller på skiva så har jag lyckats. Jag vill bjuda in lyssnaren till en värld utanför deras vardag och förmedla styrka, målmedvetenhet och en axel att luta sig mot. Jag vill stå upp för dem som inte har en röst och ta upp tabubelagda ämnen men också dela med mig av fantasier, drömmar och mardrömmar. Ta med lyssnaren på en resa.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt dig i studion eller på turné?

En av de märkligaste sakerna var egentligen att turnera i USA med Vånna Inget förra året. Vi spelade i mid-west och var där under Paris-terrorattacken. Man märkte hur media försökte sluta landet ännu mer. Hur skrämselpropagandan flödade. Trots detta såg alla vi pratade med på spelningar Trump som ett skämt. Vid denna tiden hade han inte blivit presidentkandidat ännu och alla amerikaner vi träffade sa att ”it’s never gonna happen”.  Men nu står vi här med Trump som ny president. Det hade varit spännande att prata med alla dem vi träffade under turnén nu.

4. Du kan leva ut på scenen och har tidigare arbetat med teatrala uttryck och videoprojektioner i dina scenshower. Beskriv hur en typisk spelning/show ser ut idag? 

En spelning förbereds som vanligt med soundcheck och att få all teknik som jag använder att funka ihop. I och med alla pedaler och loopstationer som dessutom ska synkas till mina videoprojektioner så kan det vara problem med det tekniska ibland. Men funkar det så kan jag slappna av och koncentrera mig på att komma in i rätt stämning så jag kan förmedla ett genuint intryck, vilket jag tycker är viktigt. Jag brukar växla mellan olika instrument men spelar huvudsakligen cello och sjunger.

5. Du har turnerat eller samarbetat med flera kända namn i olika sammanhang och projekt, bland annat Mark Lanegan, Robert Plant, Soko och Woven Hand. Vilket har gett dig mest? och finns det något drömsamarbete eller projekt du skulle vilja göra framöver?

Alla projekt har gett mig olika saker. Man lär sig något nytt genom att arbeta med olika/nya människor. Det finns många jag skulle vilja samarbeta med, både inom film, musik och konst. David Lynch har alltid varit både en inspiration och en person jag skulle vilja jobba med. Det hade också varit coolt att jobba med t.ex. Ai Weiwei i något konstsammanhang. Och sedan hade jag gärna velat skriva med Björk.

Vi bad Christine göra en spellista med fem låtar som inspirerat henne den senaste tiden, och här nedan kan ni se resultatet. I Spotifylisten här intill kan ni höra dem.

  1. Down by the water – PJ HARVEY
  2. Svefn-g-englar – SIGUR RÓS
  3. Heard about you last night – MOGWAI
  4. House of cards – RADIOHEAD
  5. The Waves – TAMARYN

CRISTINE OWMANs musikvideo till ”When On Fire”