Freak Magnets Fem Frågor: CASE CONRAD

case-conrad

CASE CONRAD. Ett band som just nu är boende i Barcelona, New York och Malmö, och har svårt att genrebestämma sig själva. Första skivan beskrevs dock som alternativ folk/indie och kom 2009, samma år som bandet bildades. Nya albumet ”A Tightrope Wish” släpptes den 14/10 och en Tysklandsturné pågår, men det är här de svarar på Freak Magnets frågor.

1. Ni bor lite här och var just nu verkar det som. Kan ni berätta hur bandet bildades och hur det är att arbeta ihop som band när ni bor så långt ifrån varandra?

Ja, det har blivit så. Men bandet Case Conrad har aldrig riktigt fungerat på ett traditionellt plan så det fungerar bra. Vi har lärt oss kringgå våra begränsningar och kanske också använda oss av dem. När vi väl ses arbetar vi på toppen av vår förmåga under en intensiv period och det brukar bli en kreativ atmosfär.

Skivan vi släpper nu spelade vi in under förra turnén eftersom det kändes vettigt att göra så mycket som möjligt när vi alla var samlade. På slutet av turnén i Tyskland satte vi av fem dagar och spelade in live i studion.

Vi utmanar och omvärderar ständigt vad det innebär att vara fem personer som ska göra musik tillsammans. Hur kan vi göra med formen? Hur kan den utvidgas? Det viktigaste är att vi inte hamnar i dött läge där vi åker runt och bara drar av låtar på scen utan att ha en aning om varför. Allt måste betyda någonting. Hela tiden.

2. Vad var den musikaliska planen när ni startade och hur ser den ut nu när tredje albumet är släppt?

Bandet började som ett projekt under namnet The Case of Conrad. Det skulle nog egentligen vara ett engångsprojekt. Den första skivan ”Dew Point” repades ihop under fem dagar i Hamburg där vi spelade varje kväll. När vi kom tillbaka till Sverige spelade vi in skivan live under två dagar i en övergiven kollostuga som hette Lill-Babs Teater.

Det känns kul att skivan är ute. Nu ska vi ta det här vidare och visa musiken för människor som vill komma och lyssna. Planen är väl att fortsätta försöka förädla vårt sound och komma djupare in mot kärnan i den skapande processen. Nya låtar är redan skrivna så efter turnén ska vi börja jobba med nästa album.

3. I dessa tider när låttexter räknas som litteratur; Är texten eller musiken viktigast i era låtar, och varför?

Det finns egentligen ingen anledning att ställa dem två mot varandra. I vår musik så är text och musik definitivt beroende av varandra. Du behöver inte kunna en låttext, eller ens förstå betydelsen av orden, för att den ska bära mening. En låt utan text skapar fortfarande atmosfär, men det är texten som bär på berättelsen.

4. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné

De två går ofta hand i hand hos oss. Det är roligt, hemskt och fantastiskt mest hela tiden.

Men på tal om vad text kan betyda i musik: Under en spelning i USA kom en kvinna fram gråtandes till oss och förklarade hur vår sista låt hade berört henne. Efter att vi hade pratat en stund hade hon några frågor om texten och det var då vi förstod hennes tolkning av den. Under tiden vi spelade vår låt ”Hold Up This Song” hade hon lyssnat till orden ”Hold Up His Son”. Kvinnan var troende och såg låten som en kristen lovsång. Vi sa inte emot henne. Det var för fint för att förstöra.

5. Vad kan publiken förvänta sig av ett gig med er, och vad vill ni att de ska känna efteråt?

Vi gör vårt yttersta för att förmedla vårt uttryck så ärligt och livfullt som vi kan. Huvudsaken är att de som kommer känner någonting, det behöver inte vara en särskild känsla.

Vi bad Case Conrad göra en spellista med fem låtar de inspirerats av den senaste tiden, och resultatet ses här nedan. I Spotifylistan intill kan ni höra låtarna.

Vad Case Conrad tycker särskilt mycket om just nu:

  1. Planet Caravan – BLACK SABBATH
  2. Ett bloss för moster Lillie – LENA NYMAN
  3. Velvet Morning – WEIRD DREAMS
  4. Stage Freight – THE BAND
  5. Party Girl – CHINAWOMAN

Vill ni se Case Conrad live kan ni göra det i Tyskland:

31/10 TaK, Hamburg (Tyskland)

1/11 Café Wagner, Jena (Tyskland)

3/11 Blue Note, Magdeburg (Tyskland)

4/11 C.ult, Bielefeld (Tyskland)

CASE CONRADs musikvideo till ”The Swim”