Freak Magnets Fem Frågor: BLACK DOUGH

Black Dough 700x466

Black Dough: Erik Boman (Barytonsaxofon, elgitarr, synth & noise), William Soovik (trummor), Elias Hällqvist (elbas), Miranda Raeder (sång & elgitarr)

BLACK DOUGH. Ett band vars musik kallats allt från jazzgrunge och voodoorock till punkjazz, tycker själva att de gör experimentell rock. I måndags kom musikvideon till senaste singeln ”Here We Go”, och om en vecka släpps debutalbumet Freaky Family. Bandet startade 2013 och härstammar från Göteborg, men Miranda Raeder som sjunger bor i Stockholm, och här är det hon som svarar på frågorna.

1. Ni har en bakgrund som jazzmusiker men någon beskrev er som ”Black Sabbath med Björk på sång” och någon annan kallade det ”voodoo rock”. Hur beskriver ni själva ert sound?

Jag skulle beskriva vårt sound som tungt, starkt och dynamiskt. Vi har låtar som skiljer sig ganska mycket från varandra och även inom låtarna finns det skarpa vändningar. Det krävs ett öppet sinne. Varje låt skrivs frikopplad från tidigare låtar, tillsammans blir de en härlig röra så därav valde jag ’Freaky Family’ som namn på det kommande albumet.

2. Snart släpps ert debutalbum, men hur ser skapandeprocessen ut när era nya låtar kommer till världen?

Jag skriver musiken i Black Dough. När jag börjar med en låt är det ofta textbaserat och i de fall som ackord eller melodi kommer först så kommer texten ganska direkt därpå. För mig så måste de smälta ihop med varandra annars låter det bara fel. Jag skapar i bilder och då måste allt stämma överens med bilden jag har i huvudet.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

Det värsta som hänt oss på turné måste vara när vi ankom med flyget i Casablanca, Marocko och våra instrument var kvar i Frankfurt. Vi skulle spela på Jazz Au Chellah Festival i Rabat dagen efter och instrumenten kom inte fram förrän 2 dagar senare. Arrangören fixade så vi fick låna instrument och effektpedaler men utbudet är inte så stort i Rabat så vi fick kompromissa ganska hårt på vårt sound som är väldigt beroende av effektpedaler. Det blev ändå en fin konsert, bara i ett annat sound än vad vi är vana vid.

4. Vad vill ni förmedla till publiken när ni står på scen? och vad vill ni att de ska känna efteråt?

Vi vill förmedla bra musik. När vi spelar för publik så vill vi såklart att de ska lyssna och bli berörda. Alla har egna associationer och det är svårt att få alla att känna samma sak. Jag hoppas att de känner sig berörda på något sätt bara. Gärna att de vill förändra världen! Sen såklart att de tyckte det var en fet konsert och att de vill köpa vår skiva.

5. Vad gör ni de närmaste månaderna? och var vill ni att bandet ska befinna sig om fem år?

De närmaste månaderna släpper vi debutalbum, spelar releasespelningar och säljer (förhoppningsvis) en massa skivor. Om 5 år vill vi vara på världsturné med 2 nya album i bakfickan.

Vi bad Black Dough göra en lista med fem låtar som inspirerat dem och här är resultatet. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

Dessa låtar har följt mig (Miranda) länge under mitt musikaliska liv och jag har inspirerats mycket av dem i mitt eget skapande.

  1. Venus In Furs – THE VELVET UNDERGROUND
  2. Possibly Maybe – BJÖRK
  3. White Rabbit – JEFFERSON AIRPLANE
  4. Thème de Yoyo – ART ENSAMBLE OF CHICAGO
  5. Me, My Yoke And I – DAMIEN RICE

Kommande spelningar?

Vi kommer ha releasespelningar i både Stockholm och Göteborg i juni. Event kommer komma upp på Facebook och på vår hemsida, så ha koll.

Black Dough´s musikvideo till ”Here We Go”: