Freak Magnet Frågar: TOMMA INTET

Tomma Intet På rad närmast 700x466

TOMMA INTET. Med hemvist i Göteborg och med medlemmar från Dalarna, Norrköping, Stockholm, Borås och (faktiskt) Göteborg, är de ett band som spelar popig rockmusik med stora drömmar. Om några veckor släpper de sin andra singel ”Through The Circle Of A Rope” på skivbolaget Lövely Records där de är nysignade, och i höst kommer en fullängdare, men innan det kan ni läsa vad Jacob, bandets gitarrist, svarade på våra frågor.

När startade bandet?

Vi började på allvar det här projektet vintern 2016, när vi tog med inspelningsutrustning till en stuga i Bohuslän för att spela in de första låtarna från vår debutskiva som släpps i höst. Men innan dess hade flera av oss spelat i det stökigare bandet The High Hats, så vissa i bandet kände varandra rätt bra redan innan vi startade TOMMA INTET. Sedan tidigare vet man aldrig riktigt vilken version av bandet som dyker upp på en spelning – bandet lever sitt eget liv och det är precis så vi vill ha det.

Ni har kallat er musik för Dödspop men hur beskriver ni det soundet egentligen?

Dödspop är ju en term som inkluderar både mörkret och ljuset, och det är väl så vi väljer att tänka kring vår musik generellt och inte i termer av klassiska genreindelningar. Vi har i tidigare projekt känt oss ganska låsta till att det måste låta på ett visst sätt för att folk förväntar sig det, och det är ett ganska bra sätt att skjuta sig själv i foten på. Så en grundinställning för TOMMA INTET var att det skulle vara en helt fri skapelse.

Vilka erfarenheter eller musikaliska uttryck har ni tagit med er från ert förra band The High Hats in i Tomma Intet?

The High Hats sista skiva ”And Then Came Cancer” bröt ju ganska mycket med den tidigare Ramones-mallen och blev följaktligen också ett naturligt avslut och inledning på TOMMA INTET. Samtidigt så slutade ju två av medlemmarna i High Hats så vi varken kunde eller ville ta det projektet vidare, utan hellre börja om från noll med att bygga något vackert från grunden

Under vintern/våren har ni släppt ett par grymma singlar men hur jobbar ni med kommande albumdebut, vad kan vi förvänta oss?

Det vi jobbar med just nu är att försöka få ihop materialet på ett bra sätt, så att skivan inte ska kännas enformig eller upprepande. Det finns ett ganska stort utbud av låtar i nuläget, säkert för en skiva till inom kort, så det är helt klart angenäma bekymmer. Sen har vi längre fram pratat om att försöka få ihop mer tematiska släpp, som en en cover-7:a eller en svensk punk-7:a, men det ger sig längre fram. Det viktigaste är att lyssnaren aldrig ska kunna bli riktigt bekväm.

Berätta om det värsta eller roligaste som hänt i studion eller på turné?

Jag skulle vilja säga att allt det värsta OCH det bästa har hänt när vi varit på turné tillsammans. Sen att välja ut en enskild händelse är alltid svårt, men ett guldögonblick var att ligga på rygg högt upp i de spanska bergen, röka och kolla på stjärnorna tillsammans. Det var faktiskt så både namnet TOMMA INTET skapades samt temat för vår kommande singel ”1968”.

Hur ser framtiden ut? Vad gör ni i sommar och höst?

Framtiden ser strålande ut! Vi kommer att spela så mycket vi kan under hösten och efter att vårt debutalbum släppts, så det ser vi verkligen fram emot. Under sommaren kommer vi även att färdigställa skivan och repa in nya låtar, som ju också är ett väldigt roligt arbete. I slutet av sommaren släpps vår andra sjua, ”Through The Circle Of A Rope”, med tillhörande video och för att promota den åker vi i september ut i Europa för ett gäng klubb- och festivalspelningar. När vi är tillbaka från den tänker vi att vårt debutalbum borde komma ut och förmodligen gör vi en kort vända i Spanien också under hösten.

Vi bad Tomma Intet göra en lista med fem låtar som inspirerat dem och så här blev resultatet. Låt nummer tre är dock bara en försmak då de egentligen ville ha hela skivan med, men fick nöja sig med den första låten. På Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

1. Us And Them – PINK FLOYD

”Dark Side Of The Moon” är nog den skivan som vi lyssnat mest påunder turnéer och haft flest utomkroppsliga upplevelser till. Dessutom brukar vi köra just den lten när vi repar, utan att vi riktigt lärt oss varken musik eller text. Men det spelar ju ingen roll så länge man får till känslan.

2. Don’t let me down – BEATLES

Varje bra fylla innehåller en sekvens av att skråla ikapp till just denna låten. Kanske världens bästa allsångsmaterial skrivet av världens bästa popkompositörer?

3. It´s So Easy  GUNS ´N´ROSES

Hela ”Live at the Ritz”-spelningen med Guns n’ Roses 1988. Många sena nätter har spenderats i en soffa i sällskap av videomaterialet till denna spelning. Och det slutar alltid på samma sätt – att man sitter och kommenterar hur det måste vara världens bästa spelning. Och att Slash inte missar en ton.

4. Rain – DRAGON

En magisk låt som betytt mycket för oss alla i bandet. Den dök upp som en skänk från ovan när vi alla behövde den som mest! Fantastiskt arrangemang också, med en brygga så välskriven att man blir helt chockad när refrängen kommer för man tror liksom att den redan varit, haha.

5. Born to Lose – JOHNNY THUNDERS & THE HEARTBREAKERS

En klassisk låt med ett klassiskt ”stämma gitarren”-intro och ett klassisk NYC-”Weeeeell…” Dessutom är Johnny Thunders en stor musikalisk förebild till oss i bandet samtidigt som hans livsöde är en djupt tragisk berättelse. Vi har försökt att förmedla den så gott vi kan på en låt på vår kommande skiva. Hoppas han hört den och ler i sin himmel.

För de som vill se Tomma Intet live så blir det fler tillfällen i höst, men just nu är det de här datumen som är klara.

19/8 Livet på Landet, Vings Hule, NITTA

6/10 Klubb Undergrunden, BORÅS (med Mattias Alkberg & band)

Tomma Intets musikvideo till ”I Leave”: