Freak Magnet Frågar: SLANGBELLA

Slangbella 700x525

Anders ”Slangbella” Alexander

SLANGBELLA. Eller Anders Alexander som han egentligen heter, har en EP på gång i samma stund som han deklarerar att ”Slangbella” är död. Den kommande EP’n ”Svenskbotten-hits” blir troligtvis det sista som Slangbella jag gör, säger han och därmed sätter vi punkt. Men intervjun fortsätter, och vi tar reda på hur läget egentligen ligger.

Var är du ifrån?

Uppväxt i Höllviken söder om Malmö, sen har jag flyttat fram och tillbaks mellan Malmö och Stockholm en del. Flyttar till Stockholm igen om en vecka.

När startade Slangbella?

Slangbella kom ur den kreativa damp som uppstod när vi tog en lång paus med mitt band Alice in Videoland, som jag skrivit låtar och spelat med sen starten mer eller mindre. Det var 2011 tror jag.

Vilken musikgenre handlar det om?

Det var väl lite punkiga korta och snabba låtar i början i alla fall, men det blev jobbigt att hålla på och vara så där tuff och missnöjd och sånt. Jag är ju inget av det där egentligen. Låtarna har blivit långsammare och mjukare med tiden.

Mellan 2011-2018 var Slangbella ditt soloprojekt, men nu har du meddelat att Slangbella dött ”tinnitusdöden”, eller om det var thinnerångor som var orsaken. Oavsett vilket beklagar vi sorgen och undrar nu när du lanserar den sista EP’n ”Svenskbotten-hits” postumt. Vilka har varit Slangbellas höjdpunkter under den här tiden?

Tack för omtanken! Det bästa är väl egentligen när man tycker att man fått till en låt ordentligt, framförallt en text. Vi hade också väldigt kul med bandet när vi var ute och spelade tycker jag. Annat jag inte kommer glömma är dom för mig okända människor som skrivit till mig eller kommit fram och sagt att musiken jag gjort betytt mycket för dom.

Beskriv hur arbetet med EP’n ”Svenskbotten-hits” gått till?

Dom fyra låtarna som nu släpps är cirka två till fyra år gamla och skulle släppts då, men jag var lite sliten och hade blivit ointresserad så dom kom aldrig ut. Sen insåg jag att det var synd att ingen någonsin skulle få höra dom så jag jobbade lite mer på dom hemma i min lägenhet i vintras tills jag var nöjd. Precis som på första skivan så har jag spelat i princip alla instrument och gjort all mix, produktion etc själv.

Berätta om det värsta eller roligaste som hänt Slangbella i studion eller på turné?

Det värsta vet jag inte om det är men när vi skulle göra vår första spelning på hemmaplan i Malmö så hade vi spelat i Oskarshamn dagen innan där vi allihop blev ofattbart fulla vilket resulterade i att jag helt tappade rösten. Vi skulle spela förband till något större jätteproffsigt band och i princip alla jag känner skulle dit för o kolla. Ingen, alltså inte ens min egen mamma hade någonsin hört mig sjunga och folk var förstås väldigt nyfikna på hur jag skulle göra mig som frontare o “solo”-artist. Men det gick bra till slut! Det roligaste var nog faktiskt efteråt på samma spelning med alla vänner o andra jag inte känner som kommit dit för att kolla!

Hur är det att lansera en EP med ett artist-alter-ego som redan på förhand är dödförklarad?

Jag tänker inte så mycket alls på det. Inte ens en gång om dagen. Det känns skönt att inte behöva jaga folk och bandbokare och sådant! Sen känns det skönt att sluta med något som jag tycker är bra och få ett värdigt avslut! Men om ingen bryr sig och ingen lyssnar så gör det inget heller.

Har du spelat in någon musikvideo till någon av låtarna? 

Nä jag lägger hellre pengarna på annat, resa t.ex. Eller gör något, eller ingenting alls med min familj.

Kommer du göra några spelningar efter att EP’n släppts? 

Jag har fått replokals-fobi, jag tycker det är jobbigt att vistas i sådana miljöer o intresset för att visa upp mig har jag helt tappat så det blir inga spelningar då heller. Det låter kanske hemskt, men jag har det väldigt bra utan allt det där nu för tiden.

Nu när Slangbella gått i graven, vad kommer härnäst för Anders Alexander, finns det några nya musikprojekt på gång?

Inte som musiker, kanske kommer jag fortsätta att producera för andra. Det tycker jag är rätt kul fortfarande. Jag flyttar upp till Stockholm igen som sagt och börjar ett nytt kapitel. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Har du något du vill tillägga?

Jag vill tacka dom som lyssnat och fortfarande lyssnar på musiken. Också dom som jag spelat med, och dom som har jobbat och lagt ner tid på mig. Och så klart alla fina männsikor som kommit på spelningarna, tack!

Vi bad Anders ”Slangbella” Alexander göra en lista med fem låtar som inspirerat honom och vi fick några kommentarer också. I Spotifylistan här intill kan höra låtarna.

1. Surfin’ On My Face – HARD-ONS

Jag kunde tagit nästan vilken låt som helst med dom, en stor anledning till att jag hittade min grej och inspirationen var outstanding för mig framförallt på första skivan. 

2. Before That Day – PAPER

Det monotona, drivande beatet ihop med den anspråkslösa sången som till slut brister ut blev en stor inspiration. Även soundet har varit något jag i början hade som referens.

3. Requiem – KILLING JOKE

Insåg att jag sjöng ganska snarlikt som sångaren, gillar kraften i hans röst även om musiken inte är speciellt hård.

4. There She Goes Again – VELVET UNDERGROUND

Lofi-popen i detta är magiskt.

5. Instant Repeater 99 – SOUNDTRACK OF OUR LIVES

Även om jag aldrig lyssnat på dom självmant så hade jag denna i åtanke efter jag gjort öppningsackorden till “Jag Ska Bygga En Armé”.