Freak Magnet Frågar: RÅHYPNOS

Råhypnos på soffa Foto Andreas Dunsäter 700X466

Råhypnos: Pablo Rautenberg & Nadja Virgé, Foto: Andreas Dunsäter

RÅHYPNOS. Ett Göteborgsband med rötter i Västervik och Uddevalla som startade 2015. De har beskrivits både som darkwave och som en crossover mellan alternativrock och elektroniskt, men vill ogärna genrebestämma sig själva. Nu har deras albumdebut  ”Do We Want It?” precis släppts via skivbolaget Heptown Records, och då blir det releasegig i Göteborg den 11/5, men först svarar de på våra frågor.

Hur började ni, och hur skulle ni beskriva bandet för de som ännu inte hört er?

Det började med att jag, Pablo börjat experimentera fram musik i min studio 2015. Jag hade kommit så långt så jag ville att någon skulle testa att sjunga på musiken. Jag & Nadja var vid den tidpunkten kollegor och hade spelat lite ihop på jobbet då vi båda jobbade på en fritidsgård med musikinriktning. Vi klickade väldigt bra musikaliskt så det hela föll sig naturligt och jag tror vi redan samma kväll hittade på namnet Råhypnos. Alltid svårt att beskriva sin egen musik. Men vi skulle väl säga att vi ser skönheten i det skeva och det perfekta i imperfektionen. Det vi är väldigt nöjda med är att Råhypnos har ett väldigt personligt sound och uttryck. Vi vill aldrig sätta upp begränsningar för oss själva. Ibland låter hiphoptrummorna klockrent ihop med en vägg av distade gitarrer och ibland kan overdrive på en harpa kombinerat med en rocktrummis skapa magi, eller varför inte använda hiphoptrummisen kombinerat med rocktrummisen?

Går det att genrebestämma Råhypnos?

Vi tycker det är svårt att placera in vår egen musik i ett specifikt fack. Men vi gillar att blanda elektroniska element med distade gitarrer och andra ”riktiga instrument” och att experimentera och manipulera olika ljud tills vi hittar en enhet som skapar ett sound som berör oss och för att hitta det begränsar vi inte oss själva i vilken sorts ljud vi kan använda i olika låtar. Andra har beskrivit oss som darkwave eller en crossover mellan alternativrock och elektroniskt. Vår första EP som släpptes 2016 beskrevs som en blandning mellan mörk indie och modern pop. Men nya skivan är fetare producerad och tyngre.

Vad har ni för tankar om image och hur bandet profilerar sig i olika sammanhang?

Vi har ingen direkt tanke kring någon image. Vi gör det som känns bra och det vi känner för.

Jag gillar era texter. Var kommer inspirationen till texterna ifrån och hur arbetar ni med dem?

Texterna skriver vi nästan alltid tillsammans. Ibland kommer någon av oss med en halvfärdig idé som vi utgår ifrån. Men oftast skriver vi hela texten tillsammans i studion utifrån hur musiken låter. Viktigt att musik och text låter som en naturlig enhet.  Texterna skildrar ofta människors olika öden och strävan till förändring.

Hur har skapandeprocessen och inspelningen av nya albumet gått till?

All musik skapas genom experimenterande av olika ljud och arrangemang i vår studio. Så allt har vi spelat in och producerat själva. De  flesta av våra låtar ändrar form ett flertal gånger under processen innan vi är nöjda och då är ofta slutresultatet ganska långt ifrån hur låten lät från början. Detta gäller dock inte alltid, låten ”Blood” kom till oss helt självklart och blev klar efter bara någon dag i studion. Slutmix och master gjorde Jeffro Lackscheide, USA www.jeffromixesyou.com

Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

När vi släppte vår debut EP 2016 blev vi inbjudna att spela live i SR P4 Göteborg. Vi hade då aldrig spelat live innan och hade två dagar på oss att sätta ihop ett band. Då är man glad att man känner duktiga musiker och bra vänner. Giget genomfördes och gick förvånansvärt bra.

Har ni något ni vill tillägga?

Lyssna på vår nya skiva.

Vill ni se och höra Råhypnos live har ni chansen här:

11/5 – Bengans Skivbutik (releasegig), Göteborg

Vi bad Råhypnos göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och så här svarade de: (I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna)

Vi skapar sällan musik utifrån någon särskild artist och vi har aldrig en tanke innan hur låten ska bli. Därför blir detta lite diffust. Men självklart lyssnar vi på en massa musik och undermedvetet är vi ju säkert inspirerade av olika artister, men svårt att vara specifik, men dessa gillar vi:

1. Cure for Pain – MORPHINE 

Ett band som verkligen har sin egen identitet. Denna låt är både vacker och skev på samma gång.

2. Mountains Crave – ANNA VON HAUSSWOLFF

Maffig och storslagen låt enligt Nadja.

3. Heartbeats – THE KNIFE 

Håller än idag. En låt som inte låter som något annat.

4. In My Secret Life – LEONARD COHEN

En av mina, Pablos absoluta favoritartister och denna låt har verkligen hängt med mig i många år då jag fortfarande spelar den med jämna mellanrum.

5. Aneurysm – NIRVANA

Ett band som är svårslagna när det gäller att skapa låtar med dynamik och denna låt är ett bra exempel på detta. Och så är Nadja fortfarande kär i Kurt.

Freak Magnet undrade om Råhypnos hade någon musikvideo att visa och det visade sig vara en del på gång:

Vi släppte en video den sjätte april till första singeln ”New Chapter”, spår fyra på skivan och den 27/4 släpptes musikvideon till öppningsspåret ”Pain Shrinks The Heart”. En musikvideo till den lite udda låten ”Blood” är även inspelad och kommer släppas vid lämpligt tillfälle. Alla våra musikvideor är gjorda av fantastiskt duktiga Andreas Dunsäter på IENTO.

Råhypnos musikvideo till ”Pain Shrinks The Heart”

Råhypnos musikvideo till ”New Chapter ”