Freak Magnet Frågar: BABIAN

Babian Live 2017 700x466

Babian: Conny Andersson (Gitarr & sång), Anders Baeck (Trummor, sång & diverse percussion), Tobias Allvin (Sång, gitarr, piano & diverse andra instrument), Christian Norefalk (Bas & fagott)

BABIAN. Ett band som bildades som ett skitigt garagerockband med tydliga 60-tals influenser 2006. Sedan dess har stilen utvecklats så att bandet nu gör lite vad som faller dem in. Folklig och psykedelisk musik är nya inspirationskällor och även texterna har utvecklats till nya albumet ”Den Andra Sidan” som släpps idag 26/5. Releasefest blir det  i Malmö ikväll, men innan det kan ni läsa vad bandets frontman Tobias Allvin svarade på våra frågor.

Hur uppstod Babian?
Babian bildades i Malmö efter det att Conny och Tobias träffats under inspelningen av ett program om skånska visartister som spelades in av dansk radio DR2. På en fest efter inspelningen målades storslagna visioner upp och Conny kontaktade sina lösa musikerkumpaner med förfrågan om att starta upp ett nytt band med fokus på livespelningar och direkta texter.

Efter ca 11 år som band, vilka är milstolparna i bandets utveckling och framgång, och varför?

Babian har hunnit med mycket under sina 11 aktiva år. Bandet har förändrats I takt med att musikbranschen blivit hårdare och den nya inriktning musiken har tagit är mycket ett resultat av festivaldöd, kartellbildning band bokningsbolagen och det sjunkande intresset för livemusik. Från att ha varit ett renodlat liveband som i princip spelade in de låtar som funkade på festivaler och klubbar har Babian blivit tvungna att sätta låtskrivande och produktion i fokus eftersom möjligheterna att spela live i den utsträckning bandet gjorde under de fem första åren helt har försvunnit.  En milstolpe när det gäller livegigande är givetvis Roskilde festivalen. Babian har även synts och hörts i div. radio och TV-program och ett minnesvärd uppdrag är när bandet skrev vinjetten till SVT’s sommarlovsprogram “sommarlov”. En låt som slängdes ihop på en kvart I replokalen och nu inlett alla svenska ungars sommarlovsmorgnar i snart sex år.

Vilka med- och motgångar har ni haft under inspelningen av nya albumet?

Motgångarna har legat på det ekonomiska och personliga planet. Låtarna har funnits klara under en längre period (första utkasten skrevs för ca fyra år sedan) men bandet har fått spela in pengar för omkostnader och allt runt omkring. När vi väl bokat studiotid fick vi skjuta upp inspelningen med ett halvår vilket i backspegeln känns som ett bra val eftersom visa låtar som kom till under dessa månader inte hade varit med på plattan annars. Fördelen med att göra allt själva är att Babian valt var och med vem skivan spelats in och bandet har inte heller sparat på krutet vad gäller gästmusiker och mixtid. Denna gång spelades skivan in i Studio Möllan, Malmö med Lasse Tengartz bakom mixerbordet. Som tur är har skivbolaget Hep Town Records backat upp processen och förstått Babians ambitionsnivå och inte snålat på omslag och layout vad gäller vinylskivan, som är något av det vackraste som skapats i Babians universum.

Finns det någon rockmyt om bandet? 

Det finns en myt som gör gällande att Conny, Christian och Anders som alla kommer från Göinge I norra Skåne egentligen är bröder och har samma far- en legendarisk storbonde (släkt till den store musikern och snapphaneledaren Uggle-Pär) som var känd för sina bockbesök hos ensamma hemmafruar.

Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

En gång spelade vi på den indiska restaurangen Taj Mahal i Västerås en händelse vi talar tyst om men som inspirerat till de båda låtarna ”bländad” och ”allt som är mitt”.

Eftersom ni har kallats ”Sveriges bästa liveband”, kan ni väl berätta om något eller någon som betytt eller påverkat er och hur ni är som liveband?

När babian började med sina excentriska liveshower var det ont om band som levde ut på scen. Liveklimatet har som sagt förändrats de senaste åren och även om Babian fortfarande spelar varenda spelning som om det vore den sista fans det en tid när apmasker, bananer och konfettiregn avverkades på varje konsert i ett tempo som gjorde både bandmedlemmar och arrangörer utmattade.

Vi bad Babian göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och fick även en förklaring till varför det blev just de här. I Spotifylistan här intill kan ni höra låtarna.

För några år sedan spelade Babian in ett gäng covers som finns att ladda ner gratis på vår soundcloudsida. Det är låtar som alla i bandet gillar och här kommer originalen!

  1. War – BOB MARLEY AND THE WAILERS
  2. I’m Straight – JONATHAN RICHMAN AND THE MODERN LOVERS
  3. Tantsi (Dancing) (På Ukrainska: Танці) – VOPLI VIDOPLYASOVA (På Ukrainska: Воплі Відоплясова)
  4. Laisse tomber les filles – FRANCE GALL
  5. Seven and seven is – LOVE

Vill ni se och höra Babian live så kan ni göra det här:

26/5 Victoria teatern, Malmö (Releasekonsert)

25/6 Tillsammans, Halmstad (Prelrelease)

Spelningar bokade under sommar och höst. Se hemsida eller facebook för en uppdatering.

Babians musikvideo till ”Sprinten I Din Hand”: