Freak Magnets fem frågor: ELDORADIO

Intervju Eldoradio 700x466

Eldoradio: Tomas Berglund (Bas), Thomas Keen (Gitarr & Sång), Anton Thorstensson (Gitarr), Adam Johansson (Gitarr & Sång), August Johansson (Trummor)

ELDORADIO. Indie-punkrockbandet vars singlar brukar hamna på P3´s rotationslistor. Nu är de aktuella med sitt debutalbum ”21st Century Explosive Sound” som släpps den 20/4, och i maj gör de en miniturné i England. Anton Thorstensson, en av bandets gitarrister, åtog sig uppdraget att svara på Freak Magnets frågor.

1. Hur beskriver ni ert sound och hur kom ni fram till hur ni låter idag?

Rätt så punkigt och stökigt, fast vi försöker att väga upp det med öppna mäktiga refränger. Soundet är något vi jobbat på tillsammans med vår producent, György Barocsai. Innan vi började jobba med honom så var vi nog inte lika soundmedvetna som vi är nu, utan tänkte väl mest på att det skulle vara bra ackord och melodier.

2. Vilka med- och motgångar har ni haft under inspelningen av albumet?

Den största motgången har varit att det tagit så lång tid som det tog, men det kan även har varit det bästa med processen i slutändan. Mycket av det vi gjorde i början är inte representativt för det bandet vi är idag och är inre ens med på plattan, och eftersom både vi och György har utvecklats, hört ny musik och hittat nya källor för inspiration under arbetets gång, tror jag det har blivit en mycket bättre skiva. När vi dricker in det nya året den 31:a december och blickar tillbaka på året som gått, så är jag rätt säker på att vi kan konstatera att vi släppte en av årets bästa debutplattor.

3. Berätta om det värsta eller roligaste som hänt er i studion eller på turné?

När vi var i Norge och öppnade för Honningbarna, så gjorde vi tre gig på en dag. Vi började med att spela en matiné i Fredrikstad och sedan ett till gig på kvällen, och efter det hade vi ungefär två timmar på oss att rigga ner, och ta oss till Oslo. Vi hann precis upp på scen, och det första som händer är att Thomas tappar guran rakt i marken, och det låter hur ostämt som helst efter det. Det var en jävla pärs! Vi har överlag klarat oss rätt bra från hemskheter när vi vart ute och gigat. Och dom roligaste stunderna är nog bara när man sitter och hänger innan spelningen och tar ett par öl och tjötar, i all sin enkelhet.

Det värsta som hänt i studion måste ha varit när vi gick ut och tog några öl efter en bra dag i studion, och vi får ett samtal när vi kommit hem på natten där vi får reda på att György blivit nitad rejält och rånad.

4. Laddar ni på något särskilt sätt före en spelning, eller vad gör ni?

Inte direkt, vi dricker lite öl, kollar vibben ute på golvet och skriver en setlist. Ibland kanske vi boxar lite på varandra och gör ett gäng armhävningar och höga knän.

5. Varför ska man gå och se just er på en livescen?

För att vi är världens bästa band.

Har ni något ni vill tillägga?

Pizza and homies forever <3

Vill man se bandet live så gör de några spelningar i Sverige innan de drar iväg på Englandsturnén i maj.

23/4 – Metropol, Hultsfred

7/5 – The Green Room, Stockholm

13/5 – Lilla baren, kalmar

17/5 – TBA, London

18/5 – The Cavern Club, Liverpol

19/5 – The Cavern Club, Liverpol

20/5 – The Donkey, Leicester

Freak Magnet bad Eldoradio att göra en lista med fem låtar som inspirerat dem, och de var snälla nog och kommenterade varför också. Låtarna finns i Spotify-listan i högerspalten. Håll till godo.

1. This Will Be Our Year – THE ZOMBIES

För att det här är vårt år, haha.

2. Suffragette city – DAVID BOWIE

En husgud hemma hos farsan som alltid spelades hemma. Och att bränna av den här låten när man rullar in i en stad och ska spela, då känner man sig stencool!

3. I Don´t Wanna Heat It – MINOR THREAT

Är man inte bara trött på allt jävla skitsnack?

4. Blitzkrieg Bop – RAMONES

Den första låten jag kommer ihåg att jag tyckte om när jag var liten, den första låten jag lärde mig spela på gitarr, och än idag tycker jag det är en fet låt!

5. Bankrobber – THE CLASH

Den här låten kl. 02:16 hemma hos någon polare, öl finns i massor och alla dansar. Det är väl så det ska vara?

Eldoradios nya musikvideo: